DEGUSTIRAMO

Okusi Slovenije: Klinec, Medana

Objavljeno 09. december 2013 13.50 | Posodobljeno 09. december 2013 13.51 | Piše: Jože Splichal

Na turistični kmetiji v Medani smo poskusili, kakšna vina z eko certifikatom zdaj pripravlja Aleks Klinec.

Aleks in Simona Klinec. Foto: Marko Feist

Družina Klinec je na zdajšnji lokaciji v Medani od leta 1918; danes na posestvu gospodarita Aleks in žena Simona. Aleksa je za kuhanje navdušila nona, ki je bila kuharica pri bogati družini v Palermu na Siciliji in je domov prinesla tudi vrsto tradicionalnih sicilijanskih receptov. Aleks je sicer predvsem vinogradnik in vinar, a tudi nadvse spreten v kuhinji. Posestvo ima eko certifikat – tako za vinograde kot za oljke, vrtnine in živino.

Preden smo sedli h kosilu, smo ob točilnem pultu poskusili najnovejši pridelek: rebulo letnik 2010, ki ima na etiketi zapisano tudi Villa de Mandan v čast 1400-letnici prvega zapisa o Medani, prav tako je nova tudi oblika steklenice. Ekološko vino, tako kot vsa druga iz njegove kleti, zraven pa ekološke mesnine: pršut in panceta iz domačih krškopoljskih prašičev, ki se prosto sprehajajo po posestvu. Potem je Simona na mizo prinesla marinirani goveji jezik, v katerega je bila zavita hrenova omaka, vse skupaj pa je bilo položeno na tanke rezine jerebuce, kot v Brdih rečejo rdeči pesi. Aleks je priporočil gardelin letnik 2009, sivi pinot z barvo, kakršno imajo liščki (gardelini) pod kljunom.

Naslednji krožnik je bil vegetarijanski: muškatna buča, bela polenta, glazirani kostanji in popečen žajbelj, čez krožnik je bila naribana prekajena skuta; zraven smo dobili kozarec malvazije letnik 2010.

Aleks Klinec ima v kleti, če odštejemo magnume in arhivo, šest vin, ki zorijo v 500-, 700-, 1000- in 2000-litrskih sodih. Bele sorte so v akaciji in murvi, rdeče pa v divji češnji in hrastu.

Ko se je v kozarcih zalesketal jakot, kot se zdaj dokončno imenuje nekdanji furlanski tokaj, letnik 2010, ga je spremljal zajček z domačimi bleki v gosti omaki.

Na ognjišču je bil ves čas majhen ogenj, ki sicer ni oddajal prav veliko toplote, vendar se je na njem do mehkega spekla telečja krača, h kateri so postregli vrzote (ohrovt) in krompir v kozici. In vino? Rdeča quela letnik 2007, zvrst merlota, cabernet sauvignona in cabernet franca, za še boljši okus pa reprezentančna mora letnik 2006: pravzaprav quela najboljših letnikov, ki je eno leto zorela na drožeh v češnjevih sodih in potem še dve leti v hrastovih.

Ob kozarčku sladkega verduca letnik 2003 smo končali z dvema sladkima krožnikoma: na prvem so bile tradicionalne hruške pituralke, kuhane v vinu, s cimetom, na drugem pa torta, narejena brez moke, s črno čokolado in lešniki.

Dobro je vedeti

  • Turistična 
kmetija Klinec
  • Aleks Klinec
  • Medana 20
  • 5212 Dobrovo v Brdih
  • Tel.: 00386(0)5 39 59 409 ali 040 663 322
  • E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • urnik: Ob petkih in sobotah od 12. do 15. in od 19. do 22. ure, ob nedeljah od 12. do 15., druge dni po naročilu.
  • sedeži: 45 in 45 na prostem.
  • degustacijski meni: 5 krožnikov 35 evrov, brez vina.
  • vinska klet: Iz domače kleti in vina združenja Simbioza (v katerem so ob Klincu še Čotar, Mlečnik in Terpin).
  • kreditne kartice: Vse. 
Deli s prijatelji