RESTAVRACIJA

Okusi Slovenije: Grad, Ozeljan

Objavljeno 01. oktober 2013 16.40 | Posodobljeno 01. oktober 2013 16.42 | Piše: Jože Splichal

Ozeljan že tradicionalno sredi julija pripravlja praznik polente, v Pizzerii Grad sredi vasi pa smo se pustili razvajati z degustacijskim menijem, ki sta ga Vesna in Tine Špacapan sestavila izključno iz polente ‒ od začetka do sladkega konca.

Pizzerio Grad v Ozeljanu na Vipavskem lakotniki najbolj poznajo seveda – po picah in palačinkah, manj znano pa je, da pripravljajo tudi odlične jedi iz polente. Potok Ozeljanšček je skozi zgodovino gnal kar sedem mlinov (dva je mogoče, vsaj delno ohranjena, videti še danes), zelo rodovitna zemlja na 65 metrih nadmorske višine pa je bila radodarna s pšenico in koruzo. In od tistih dni velja, da je polenta kraljica jedi ljudi iz teh krajev. Mladina iz Ozeljana je prvi polentarski praznik pripravila 1991, potem je volja malo ugasnila, po letu 2004 so ga spet obudili in zadnja tri leta je sredi julija na njem vse več obiskovalcev.

Vesna in Tine Špacapan sta tako pripravila degustacijski jedilnik, katerega rdeča nit je bila polenta.

Začeli smo z belo gratinirano polento, ki so jo naredili iz belega zdroba in obogatili s parmezanom, paradižnikom, gorgonzolo in rezino pršuta. Nato je prišla na vrsto polenta v toču, klasična jed teh krajev, ki jo poznajo tudi čez Brda v Italijo: kuhana rumena polenta z omako, ki jo naredijo iz pršuta in rdečega vina.

Če je picerija, potem je tudi polenta kot pica: polento skuhajo, prelijejo v pekač in obložijo s pelati, paradižnikom in rukolo ter mocarelo, posujejo z origanom, pečejo v pečici deset minut na 180 stopinjah in na koncu okrasijo še z rezino pršuta.

Za glavno jed so ponudili krompirjevo polento z lignji in gorgonzolo: olupljen krompir so do mehkega skuhali, ga pretlačili, dodali maslo in zakuhali koruzno moko ter kuhali deset minut. Lignje so pokuhali v ponvi ter jih potem napolnili s pršutom in gorgonzolo, na koncu pa dodali še smetano, peteršilj in česen.

Ker je degustacijski meni vezan na polento, potem je seveda tudi sladica polentarska. Mi smo dobili na krožniku polento z maslom ter hruško in gorgonzolo. Vesna se še spomni, da je babica včasih polento, ki je ostala od kosila, za večerjo pogrela v ponvi ter namazala s svežim maslom in posula s sladkorjem. Nič slabša ni z malinovo marmelado in kislo smetano – skratka, pestre možnosti sladkega krožnika.

In kaj smo pili k tovrstnim krožnikom? Pri Špacapanovih imajo pet hišnih vin, ki jih točijo tudi na kozarec: sauvignon, vrtovčan in merlot so iz vipavske kleti, teran je iz kleti Vina Kras, refošk pa jim pošilja Dario Kavalič iz Kavaličev pri Pobegih.

Dobro je vedeti: Pizzeria Grad

  • Milan Špacapan
  • Ozeljan 93, 5261 Šempas
  • Tel.: 00386(0)5 338 82 55
  • E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • urnik: sreda, četrtek in petek od 15. do 23. ure, sobota od 15. do 24., nedelja od 11. do 23., ob ponedeljkih in torkih zaprto
  • sedeži: 100 in 50 na terasi
  • degustacijski meni: po dogovoru
  • kreditne kartice: vse razen Dinersa
Deli s prijatelji