VEGANSKE JEDI

Okusi narave vas vabijo

Objavljeno 29. april 2015 15.30 | Posodobljeno 28. april 2015 11.58 | Piše: S. O.

Danes smo za vas izbrali tri jedi, za katere menimo, da vam bodo všeč, tudi če niste vegetarijanci.

Solata se zdi prav mikavna, pri čemer lahko krompir skuhate (če se vam zelo mudi) ali spečete. Zagotovo ste se že spraševali, kaj pomeni čana masala. Hm, to je pikantna čičerka po indijsko in verjamem, da se vam že cedijo sline. Za posladek pa banane, malo drugače. Dober tek vam želimo.

Kremna avokadovo-krompirjeva solata

  • Čas priprave: 25 minut
  • Čas kuhanja: 30–35 minut
  • brez glutena, oreškov, soje, sladkorja in žitaric

Za tri osebe potrebujemo:

- 700–900 g rumenega krompirja, narezanega na en cm velike kocke
- 3 žličke (15 ml) ekstradeviškega olja, uporabimo ločeno
- 0,5 žličke (2 ml) fino mlete morske soli
- 1/4 žličke (1 ml) sveže mletega črnega popra
- šop belušev, narezanih na 2,5 cm kose
- 0,5 skodelice (125 ml) sesekljane mlade čebule

Ta recept poveže avokado s svežim koprom, mlado čebulo in limonovim sokom, da dobimo izrazit kremni preliv za pečen krompir in beluše. Tradicionalne krompirjeve solate ponavadi zahtevajo kuhan krompir, hrustljav pečen krompirček pa da solati fantastično, nič kaj žgancasto strukturo. 

Polivka:

- 0,5 skodelice (125 ml) avokada
- 2 žlici (30 ml) nasekljanega svežega kopra
- 4 žličke (20 ml) svežega limonovega soka
- 1 mlada čebula, grobo nasekljana
- 1/4 žličke (1 ml) fino mlete morske soli
- sveže mlet črni poper

Pečico segrejemo na 220° C in dva pekača obložimo s peki papirjem.

Kockice krompirja razprostremo po enem od pekačev in jih pokapljamo z 1,5 žličke (7 ml) olja. Solimo in popramo. Krompir potisnemo v pečico za 15 minut, obrnemo in pečemo še 15–20 minut, da se zlato zapeče in je mehak na pritisk.

V zadnjih 15 minutah pečenja krompirja stresemo v drug pekač, obložen s papirjem za peko, narezane beluše in pokapljamo s preostalim oljem. Solimo in popramo. Beluše pečemo na drugi rešetki v pečici 9–12 minut pri 220° C, dokler se ne zmehčajo.

Medtem v posodi mini sekljalnika združimo vse sestavine za polivko (avokado, koper, limonov sok, mlado čebulo in sol), dodamo 1/4 skodelice (60 ml) vode in gladko zmeljemo.

Ko so krompir in beluši pečeni, jih stresemo v veliko skledo.

Čana masala

(pikantna čičerka po indijsko)

  • Čas priprave: 15–20 minut
  • Čas kuhanja: 20 minut
  • brez glutena, oreškov, soje, sladkorja in žitaric
    Za možnost brez žitaric postrežemo čano masalo s popečenim krompirjem. 

Za 4 osebe potrebujemo:

- žlica (15 ml) olivnega ali kokosovega olja
- 1,5 žličke (7 ml) orientalske kumine
- 1 rumena čebula, nasekljana
- žlica (15 ml) sesekljanega česna
- žlica (15 ml) nastrganega ingverja
- 1 zelen feferonček (najbolje čili serano), po želji razsemenjen in nasekljan
- 1,5 žličke (7 ml) garam masale (indijske začimbne mešanice)
- 1,5 žličke (7 ml) mletega koriandra
- 0,5 žličke (2 ml) mlete kurkume
- 3/4 žličke (4 ml) fino mlete morske soli
- 1/4 žličke (1 ml) kajenskega popra (po želji)
- velika pločevinka (800 ml) celega olupljenega paradižnika
- velika pločevinka (800 ml) čičerke (ali 3 skodelice/750 ml kuhane čičerke, odcejene in splaknjene
- skodelica (250 ml) surovega riža basmati
- brizg svežega limonovega soka
- svež koriander, ko ponudimo

Vok ali veliko kozico razgrejemo na srednji vročini. Dodamo olje. Ko je razgreto, zmanjšamo ogenj na nizko srednjo stopnjo in dodamo kuminova semena. Premešamo in skrbno pazimo, da se ne zažge.

Dodamo čebulo, česen, ingver, čili in poper. Nekaj minut pražimo pri srednji stopnji.

Primešamo garam masalo, koriander, kurkumo, sol, po želji kajenski poper in kuhamo še nekaj minut.

Dodamo celotno pločevinko celih olupljenih paradižnikov (s sokom vred) in jih zdrobimo z leseno kuhalnico. Nekaj paradižnika naj ostane v večjih kosih za teksturo.

Dodamo čičerko in kuhamo na srednjem ognju približno 8–10 minut, da se okusi razvijejo.

Po želji postrežemo z rižem basmati. Tik pred serviranjem okrasimo z brizgom svežega limonovega soka in sesekljanim koriandrom.

Vir: Angela Liddon, Več kot 100 veganskih receptov za vsakogar, Totaliteta, 2015 

Deli s prijatelji