SOLATE Z MAJONEZO

Okrepčilne in navdihujoče

Objavljeno 08. avgust 2013 15.10 | Posodobljeno 08. avgust 2013 15.12 | Piše: Katja Cah

Solata dovolj lahka hrana za vroče dni.

Waldorfska solata je zdrava kljub majonezi.

Joj, ampak majoneza redi! Vsekakor – če jo uživaš vsak dan v večjih količinah. Občasno dodana solati pa prinaša nezgrešljivo opojno izkušnjo za brbončice. Taka solata zlahka postane tudi izdaten, nasiten in hranilen glavni obrok. Navdihujoče recepte, ki vabijo, da jih preizkusimo in morda izumimo še kakšno svojo različico, ponuja kuharica Solate iz založbe Učila.

Waldorfska

  • 250 g gomoljne zelene
  • limona
  • 12 orehovih jedrc
  • 3 jabolka
  • 1/2 čajne žlice soli
  • čajna žlica sladkorja
  • ščepec črnega popra
  • 100 g kisle smetane
  • 100 g majoneze
  1. Gomoljno zeleno olupimo in jo natremo s polovico limone, da ne porjavi.
  2. Orehe stremo in jih damo na stran.
  3. Jabolka olupimo, odstranimo zgornji in spodnji del. Meso okrog peščišča izrežemo.
  4. Koščke jabolk in zeleno narežemo na strgalu na tanke trakove.
  5. Trakove jabolk in zelene damo v skledo.
  6. Skozi cedilo iztisnemo sok pol limone. Začinimo ga s soljo, sladkorjem in poprom.
  7. Dodamo kislo smetano in majonezo ter vse skupaj dobro premešamo.
  8. Nadevamo v stekleno posodo in okrasimo z orehovimi jedrci.

Riževa s karijem in sadjem

  • 400 g kuhanega dolgozrnatega riža
  • 200 g kuhane šunke
  • 200 g sadne solate iz pločevinke
  • 3 jedilne žlice majoneze
  • jedilna žlica karija
  • ščepec soli
  • ščepec črnega popra
  • sok ene limone
  1. Riž in na kocke narezano šunko damo v skledico.
  2. Sadno solato odcedimo na cedilu in morebitne velike kose prerežemo.
  3. Rižu dodamo sadje z majonezo.
  4. Potresemo s karijem v prahu, solimo, popramo in začinimo z limonovim sokom.
  5. Previdno premešamo in pustimo stati približno 30 minut, da se sestavine prepojijo.
  6. Nadevamo v skledice ali kozarce za koktajle in okrasimo s solatnim listom in rezino limone.

image

Testeninska z jajcem in s tunino

  • 2 jajci
  • 400 g peresnikov
  • 2 mladi čebuli
  • 150 g tunine
  • ščepec soli
  • ščepec črnega popra
  • 2 jedilni žlici majoneze
  • 2 jedilni žlici smetanovega jogurta
  • jedilna žlica gorčice
  1. Jajca trdo skuhamo.
  2. Peresnike skuhamo, odcedimo in ohladimo pod tekočo hladno vodo.
  3. Jajca olupimo in sesekljamo.
  4. Mlado čebulo očistimo in jo narežemo na tanke obročke.
  5. Dodamo kuhane obročke čebule in tunino.
  6. Solimo, popramo, solati dodamo majonezo in jogurt.
  7. Na koncu dodamo še gorčico in vse skupaj dobro premešamo.
  8. Serviramo v skledicah ali na krožnikih in okrasimo z zelišči.

Oreški kot dodatek

Kadar v solato dodamo oreške, ustvarimo posebno zdravilen obrok, saj veljajo za zakladnico nepogrešljivih vitaminov in mineralov.

Deli s prijatelji