Ognjič, ki po vrtovih raste skoraj kot plevel, je izjemno koristna in hkrati dekorativna rastlina. Uporablja se predvsem v zdravilstvu. Cvetove nabiramo od junija do oktobra, iz njih pripravljamo mazila, tinkture, čaje. Pripravki iz ognjiča delujejo protivnetno, protibakterijsko in protivirusno. Ognjič na vrtu odganja škodljivce, v kuhinji pa ga uporabljamo predvsem kot barvilo za juhe, omake in rižote pa tudi sladice, s katerim nadomestimo drag žafran. Sveže lističe, ki rahlo grenijo, dodajamo solatam, s cvetovi krasimo jedi.
Za 4 osebe:
Bučo olupimo, očistimo semen in narežemo na kocke. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Krompir olupimo in nakockamo, osmukamo lističe z ognjičevih cvetov. Na vročem olju med mešanjem pražimo bučo in čebulo, po nekaj minutah dodamo česen. Ko ta zadiši, zalijemo z vodo, da je buča pokrita. |