DRUGAČNE PALAČINKE

Od svita do mraka

Objavljeno 08. maj 2012 16.30 | Posodobljeno 08. maj 2012 16.30 | Piše: Katja Cah

Nekaj bi. Sladkega ali slanega. Palačinke!

Obožujejo jih tako otroci kot odrasli. Izjemno zabavno je, ko jih pečemo in se z njimi mastimo v družbi. V sveže izdani kuharici Palačinke in omlete avtorice Petre Kavšek, izdani pri založbi Kmečki glas, smo našli tri prav posebne recepte.

Palačinke s tunino kremo

  • 3 jajca
  • 250 g moke
  • 1 dl mineralne vode
  • 4 dl čiste goveje juhe
  • 3 žlice olivnega olja
  • ščepec soli
  • kokosova maščoba za pečenje
  • 160 g tunine
  • žlica kaper
  • 10 vloženih oljk
  • žlica svežega limonovega soka
  • 6 žlic majoneze
  • sesekljan peteršilj
  • timijan
  • 8 češnjevih paradižnikov ščepec soli

     
  • V posodo presejemo moko, dodamo razžvrkljana jajca in ščepec soli. Med mešanjem postopoma prilijemo govejo juho in mineralno vodo, nazadnje pa še olivno olje. Pazimo, da je testo gladko, brez grudic.
  • Pri sobni temperaturi naj počiva vsaj 15 minut.
  • V ponvi za vsako palačinko posebej segrejemo košček kokosove maščobe in nanjo nalijemo za zajemalko testa.
  • Med nalivanjem ponev obračamo, da se testo lepo razporedi po površini in so palačinke čim tanjše.
  • Palačinko pri zmerni temperaturi pečemo toliko časa, da med stresanjem zdrsi po ponvi, potem pa jo obrnemo in spečemo še na drugi strani.
  • Spečemo 3 slane palačinke.
  •  Sestavine za tunino kremo drobno nasekljamo in zmešamo v gladek nadev. Z njim namažemo hladne palačinke.
  • Zvijemo jih in vsako narežemo na štiri dele.
  •  Na lesena nabodala izmenično nabadamo koščke palačink in češnjeve paradižnike.
  • Nabodala ponudimo s solato.

Čokoladne palačinke 
z belo čokolado

  • 250 g moke
  • 4 dl mleka
  • 1 dl mineralne vode
  • 3 jajca
  • 70 g temne čokolade
  • 2 žlici kakava
  • ščepec soli
  • 1 žlička masla
  • kokosova maščoba za pečenje
  • 200 g bele čokolade
  • 300 ml sladke smetane za stepanje

image

  • V posodi nad soparo stopimo čokolado, dodamo žličko masla. Ko se sestavini stopita, ju dobro premešamo, da dobimo enotno zmes.
  • V posodi razžvrkljamo jajca s soljo, dodamo moko, kakav in med žvrkljanjem postopoma dolivamo mleko in mineralno vodo, da dobimo testo brez grudic.
  • Primešamo stopljeno čokolado. Testo naj počiva vsaj 30 minut.
  • V ponvi razpustimo košček kokosove maščobe.
  •  Testo še enkrat gladko razmešamo, potem ga z zajemalko nalijemo v ponev. Vrtimo jo, da se testo enakomerno razleze po vsej površini in dobimo čim tanjšo palačinko.
  •  Pri srednji temperaturi jo pečemo toliko časa, da testo med stresanjem ponve zdrsi po njej. Ko se palačinka po eni strani zapeče, jo obrnemo in spečemo še na drugi strani.
  •  Palačinke pustimo, da se ohladijo.
  • Sladko smetano postavimo na rahel ogenj ter vanjo stresemo na koščke nadrobljeno belo čokolado. Mešamo, dokler se čokolada popolnoma ne stopi, odstavimo z ognja in pustimo, da se ohladi. Vsaj za tri ure jo postavimo v hladilnik.
  •  Smetano s čokolado stepemo z električnim mešalnikom in s kremo napolnimo palačinke.

Košarice za dobro jutro

  • 3 jajca
  • 250 g moke
  • 1 dl mineralne vode
  • 4 dl čiste goveje juhe
  • 3 žlice olivnega olja
  • ščepec soli
  • kokosova maščoba za pečenje
  • 4 rezine kuhanega pršuta
  • 4 jajca
  • sol, poper
  • sesekljan drobnjak 

    image
     
  • V posodo presejemo moko, dodamo razžvrkljana jajca in ščepec soli. Med mešanjem postopoma prilijemo govejo juho in mineralno vodo, nazadnje pa še olivno olje. Pazimo, da je testo gladko, brez grudic.
  • Pri sobni temperaturi naj počiva vsaj 15 minut.
  • V ponvi za vsako palačinko posebej segrejemo košček kokosove maščobe in nanjo nalijemo za zajemalko testa.
  • Med nalivanjem ponev obračamo, da se testo lepo razporedi po površini in so palačinke čim tanjše.
  • Palačinko pri zmerni temperaturi pečemo toliko časa, da med stresanjem zdrsi po ponvi, potem pa jo obrnemo in spečemo še na drugi strani.
  • Spečemo 4 malo manjše palačinke.
  • Uporabimo pekač za mafine. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.
  • Palačinke položimo v vdolbino pekača, na vsako damo rezino pršuta in vbijemo jajce, solimo in popopramo.
  • Pekač postavimo v pečico za približno 10 minut oziroma da jajca zakrknejo.
  • Vsako košarico potresemo s sesekljanim drobnjakom in takoj ponudimo. 


Mahjne skrivnosti

Slabo prenašate mleko? Pri pripravi testa za palačinke namesto klasičnega kravjega mleka uporabite rastlinsko, denimo riževo ali sojino. Tudi jajca lahko nadomestimo, in sicer z zmečkano banano. Pred peko naj masa počiva eno do dve uri. Zrnca škroba se tako bolje povežejo, zato so palačinke bolj mehke. Priporočljivo jih je peči na kokosovi maščobi, saj ta vsebuje nasičene maščobe, ki med segrevanjem na tvorijo nevarnih kislin. Palačinke so uporabne tudi naslednji dan, če jih zavijemo v alufolijo in damo v hladilnik. 

Deli s prijatelji