Lahkega, za crkljanje. Zato, ker življenje ni le garanje, ampak tudi sproščanje, uživanje. Zadihajmo ga s polnimi pljuči!
Naše zemlje zakladi
Hrana, ki zraste na domačih poljih, je v osnovi boljša, bolj zdrava od uvožene iz daljnih krajev. Pojdite nakupovat na najbližjo kmetijo in tako prav v jedru podprite naše pridelovalce.
Pečena orada z zelenjavo
- 4 orade
- 400 g zelenjave (korenje, cvetača, por, bučke, olive)
- sol
- 0,5 dl olivnega olja
- 1 dl belega vina
- Orade očistimo, osušimo, posolimo in položimo na naoljen pekač.
- Obložimo jih z zelenjavo, ki smo jo narezali na lističe, dodamo še malo olja in prelijemo z vinom.
- Vse skupaj pečemo v pečici na 200 stopinj Celzija približno 40 minut.
- Med pečenjem prelivamo jed z izcejenim sokom, ki se nabere na dnu pekača.
- Podobno lahko pripravimo brancina, škarpeno, kovača.
(Vir: Kuharica za mlade, Cankarjeva založba)
Francoske tortice
- 20 dag presejane bele moke
- 15 dag masla
- 2 jajci
- 1/4 zavitka pecilnega praška
- 3 dag mletih mandljev
- 10 dag sladkorja
- 3 žlice sladke smetane
- zavitek vaniljeve kreme
- 2 dl mleka
- 1/2 dl malinovega soka
- 1/2 dl borovničevega soka
- 20 dag malin
- 1 banana
- 20 dag borovnic
- 10 dag vloženih marelic
- Maslo penasto umešamo in primešamo rumenjaka, sladkor in smetano.
- Postopoma dodajamo moko, zmešamo s pecilnim praškom ter testu dodamo stepen beljak in mandlje.
- Testo vlijemo v majhne okrogle modele, ki smo jih premazali z maslom in posuli z moko.
- Pečemo v srednje vroči pečici od 30 do 40 minut.
- Z mešalnikom stepemo penasto kremo.
- Tortice izmenično pokapljamo z malinovim in borovničevim sokom ter jih premažemo s kremo.
- Sadje očistimo, banane narežemo na kolobarčke, marelice na majhne koščke.
- Bogato, v poljubnih ornamentih obložimo tortice in jih posujemo s sladkorjem.
(Vir: 101 zelenjavni jedilnik, založba Modrijan)
Koktajl rdeča vrtnica
- 30 ml likerja vrtnice
- 10 ml limetinega soka
- 1 barska žlička sirupa divjega hibiskusa ali močnega sladkanega hibiskusovega čaja
- 100 ml penine, denimo srebrne radgonske
- V ročni mešalnik damo nekaj kock ledu.
- Dodamo vse sestavine z izjemo penine in dobro pretresemo.
- Precedimo v vinsko čašo, v katero smo dali nekaj kock ledu.
- Dopolnimo s penino in z barsko žlico narahlo premešamo.
- Z žlico lahko dodamo še cvet divjega hibiskusa.
- Okrasimo z rezino limete in skorjico cimeta.
(Recept je nastal ob 160-letnici Radgonskih goric.)