RAZVAJANJE

Od ribe do vrtnice

Objavljeno 25. september 2012 15.00 | Posodobljeno 25. september 2012 15.00 | Piše: Katja Cah

So dnevi in večeri, ko si zaželimo drugačnega obroka.

Pečena orada z zelenjavo.

Lahkega, za crkljanje. Zato, ker življenje ni le garanje, ampak tudi sproščanje, uživanje. Zadihajmo ga s polnimi pljuči! 

Naše zemlje zakladi

Hrana, ki zraste na domačih poljih, je v osnovi boljša, bolj zdrava od uvožene iz daljnih krajev. Pojdite nakupovat na najbližjo kmetijo in tako prav v jedru podprite naše pridelovalce. 

Pečena orada z zelenjavo

  • 4 orade
  • 400 g zelenjave (korenje, cvetača, por, bučke, olive)
  • sol
  • 0,5 dl olivnega olja
  • 1 dl belega vina
     
  • Orade očistimo, osušimo, posolimo in položimo na naoljen pekač.
  • Obložimo jih z zelenjavo, ki smo jo narezali na lističe, dodamo še malo olja in prelijemo z vinom.
  • Vse skupaj pečemo v pečici na 200 stopinj Celzija približno 40 minut.
  • Med pečenjem prelivamo jed z izcejenim sokom, ki se nabere na dnu pekača.
  • Podobno lahko pripravimo brancina, škarpeno, kovača.

(Vir: Kuharica za mlade, Cankarjeva založba)

Francoske tortice

  • 20 dag presejane bele moke
  • 15 dag masla
  • 2 jajci
  • 1/4 zavitka pecilnega praška
  • 3 dag mletih mandljev
  • 10 dag sladkorja
  • 3 žlice sladke smetane
  • zavitek vaniljeve kreme
  • 2 dl mleka
  • 1/2 dl malinovega soka
  • 1/2 dl borovničevega soka
  • 20 dag malin
  • 1 banana
  • 20 dag borovnic
  • 10 dag vloženih marelic

    image
     
  • Maslo penasto umešamo in primešamo rumenjaka, sladkor in smetano.
  • Postopoma dodajamo moko, zmešamo s pecilnim praškom ter testu dodamo stepen beljak in mandlje.
  • Testo vlijemo v majhne okrogle modele, ki smo jih premazali z maslom in posuli z moko.
  • Pečemo v srednje vroči pečici od 30 do 40 minut.
  • Z mešalnikom stepemo penasto kremo.
  • Tortice izmenično pokapljamo z malinovim in borovničevim sokom ter jih premažemo s kremo.
  • Sadje očistimo, banane narežemo na kolobarčke, marelice na majhne koščke.
  • Bogato, v poljubnih ornamentih obložimo tortice in jih posujemo s sladkorjem.

(Vir: 101 zelenjavni jedilnik, založba Modrijan)

Koktajl rdeča vrtnica

  • 30 ml likerja vrtnice
  • 10 ml limetinega soka
  • 1 barska žlička sirupa divjega hibiskusa ali močnega sladkanega hibiskusovega čaja
  • 100 ml penine, denimo srebrne radgonske

    image

 

  • V ročni mešalnik damo nekaj kock ledu.
  • Dodamo vse sestavine z izjemo penine in dobro pretresemo.
  • Precedimo v vinsko čašo, v katero smo dali nekaj kock ledu.
  • Dopolnimo s penino in z barsko žlico narahlo premešamo.
  • Z žlico lahko dodamo še cvet divjega hibiskusa.
  • Okrasimo z rezino limete in skorjico cimeta.

(Recept je nastal ob 160-letnici Radgonskih goric.) 

Deli s prijatelji