PEPELNIČNE JEDI

Od ribe do mandarine

Objavljeno 13. februar 2013 15.38 | Posodobljeno 13. februar 2013 14.09 | Piše: Katja Cah

Ob koncu pusta na pepelnično sredo se začenja dolgo obdobje posta.

Polenovka z ingverjem, česnom, koriandrom in peteršiljem na solati iz zelene leče in mlade blitve (foto: Leon Vidic, Delo).

Nekaj lahkih vrhunskih jedi, primernih za ta čas, je pripravil vodja kuhinje in restavracije v ljubljanskem hotelu Vander, mednarodno priznani kuharski mojster Benjamin Launay

Polenovka z ingverjem, česnom, koriandrom in peteršiljem na solati iz zelene leče in mlade blitve

za 2 osebi

  • od 200 do 300 g neslane polenovke
  • 50 g ingverja
  • vejica peteršilja
  • limeta
  • 10 mladih večjih listov blitve
  • ekstra deviško olivno olje
  • 0,08 kg zelene leče
  • korenček
  • majhna čebula
  • steblo zelene
  • 0,05 l suhega belega vina
  • lovorjev list
     
  • Nasekljamo čebulo, potem na majhne kocke narežemo še korenje in stebelno zeleno.
  • V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo nasekljano čebulo, narezano korenje in zeleno.
  • Pražimo eno minuto, nato dodamo oprano zeleno lečo. Zalijemo z belim vinom in vročo vodo. Vode dodamo le toliko, da je leča pokrita.
  • Dodamo lovorjev list in peteršiljeva stebla. Ko je leča že skoraj skuhana, dodamo narezan koriander.
  • Posebej operemo in osušimo mlade blitvine liste. Olupimo in nasekljamo ingver, česnov strok, malo koriandra in zmešamo z malo olivnega olja.
  • Pečico segrejemo na 150 stopinj Celzija.
  • V ponvi segrejemo malo olivnega olja, polenovko položimo s kožo navzdol in meso namažemo z mešanico ingverja.
  • Pečemo v pečici od 10 do 15 minut, odvisno od tega, kako mrzla in debela je riba.
  • Preden postrežemo, začinimo mlade blitvine liste z olivnim oljem, soljo in belim poprom.
  • Začinjeno blitvo damo na krožnik, na sredino dodamo dušeno zeleno lečo in pečeno polenovko. Pokapamo z malo olivnega olja.


Terina s porom in ščuko

Za 4 osebe

  • 8 manjših porov
  • 1 ščuka, lahko tudi postrv
  • 0,1 l ekstra deviškega olivnega olja
  • sol
  • poper
    image
  • sladkor
  • suhi bezgovi cvetovi
  • limonina in pomarančna lupinica
  • rezine limone in pomaranč
  • koriandrova in janeževa semena
  • brinove jagode
  • koper
  • krebuljica ali peteršilj
  • 2 šalotki
  • 0,03 l jabolčnega kisa
  • 0,02 l vode 
     
  • Ščuko ali postrv filiramo ali prosimo prodajalce, naj nam to naredijo v ribarnici.
  • Fileje mariniramo v grobi soli, ki ji dodamo malo sladkorja, koriandrova in janeževa semena, brinove jagode, limonino in pomarančno lupinico ter suhe bezgove cvetove.
  • Mariniramo od pet do šest ur. Nato fileje izperemo z mrzlo vodo in osušimo s papirnato brisačko.
  • Na meso damo sesekljan koper in krebuljico, ribo pa položimo na pladenj, obložen z rezinami limone in pomaranč.
  • Por skuhamo do mehkega v osoljenem kropu. Takoj ohladimo v mrzli vodi.
  • Uporabimo model za terino in ga obložimo s PVC-folijo. Pokapamo z olivnim oljem, posolimo in popramo.
  • Dno za terino obložimo s porom, tako da se poigramo z barvno kombinacijo belega in zelenega dela pora.
  • Na sredino položimo fileje rib in spet prekrijemo s porom. Dobro zavijemo v folijo in naredimo luknjice, da gre ob pritisku terine ven nekaj odvečne vode.
  • Obtežimo in damo v hladilnik za najmanj pet ur. Najbolje pa je, da terina odleži 24 ur.
  • Z a preliv sesekljamo šalotke, dodamo sol, poper, domači jabolčni kis, malo vode in olivno olje.

Mandarinin sufle v ovoju palačinke

Za 2 osebi

  • palačinke
  • 60 ml mleka
  • ½ palčke burbonske vanilje
    image
  • 12 g masla
  • 12 g sladkorja
  • 6 g škroba
  • 1 rumenjak
  • 1 beljak
  • mandarinin sok
  • fileji mandarin

  • Zakuhamo mleko in vaniljev strok, suhe sestavine pa dobro zmešamo z maslom.
  • Dodamo mleko in mešamo, da se sestavine povežejo.
  • Postavimo na kuhalno ploščo in kuhamo toliko časa, da krema odstopi od posode.
  • Potem dodamo rumenjak in spet mešamo toliko časa, da krema odstopi od posode.
  • V kremo dodamo pokuhan mandarinin sok (koncentriran sok) in posebej stepen beljak.
  • Modelčke za sufle namažemo z maslom in kristalnim sladkorjem. Napolnimo jih s palačinko.
  • V sredico palačinke dodamo nekaj filejev mandarin in kremo.
  • Pečemo pri 200 stopinj Celzija 12 minut.
Deli s prijatelji