Ni treba na konec sveta, da bi zadovoljili sebe in izbrano ljubljeno osebo. Drobne geste lahko prav tako delajo čudeže. V najnovejši edinstveni kuharici Vegetarijanske jedi za vsak okus avtorice Mirjam Grilc, izdani pri založbi Kmečki glas, so tudi naslednji recepti za dnevna ali nočna okrepčila z afrodizičnimi sestavinami, ki bodo obema vzbudila željo po še.
Jajčka na opečencu, ki se jim ni mogoče upreti
- 4 jajca
- 4 rezine kamutovega opečenca (toasta)
- žafran
- maslo
- drobnjak
- stoletni česen
- sol
- poper
Nasekljamo drobnjak in stoletni česen.
Jajca razžvrkljamo, solimo, dodamo žafran ter na maslu na hitro popečemo.
Rezine kruha popečemo v opekaču ter še tople obložimo s pečenimi jajčki in potresemo z začimbami.
Makov biskvit na dušenih jabolkih
- 3 jogurtove lončke moke
- 2 lončka drobno mletega maka
- 1,5 lončka rjavega sladkorja
- 40 g navadnega sladkorja
- 1/2 žličke pecilnega praška
- lonček mleka
- 0,5 lončka olja
- 4 jajca
- 2 žlici ruma
- žlička vaniljeve arome ali strok vanilje
- 400 ml vode
- 250 g jedilne čokolade
- žlica masla
- 4 jabolka
- cimet
- limonina lupinica
V večjo skledo damo vse sestavine za testo – moko, mak, rjavi sladkor, pecilni prašek, mleko, jajca, rum, vaniljo in dobro premešamo.
Nato dodamo še olje.
Maso zlijemo v namaščen in z moko potresen pekač.
Pečemo okrog 45 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija.
Iz vode in navadnega sladkorja skuhamo sirup in ga ohladimo.
Ko vzamemo pecivo iz pečice, še toplo enakomerno z žlico nekaj časa prelivamo, da ne steče vsa tekočina takoj na dno.
Pecivo ohladimo.
Za čokoladni preliv stopimo čokolado nad soparo, dodamo žličko masla ter stopljeno prelijemo po ohlajenem biskvitu.
Jabolka olupimo in narežemo na krhlje ter podušimo na maslu.
Dodamo arome – cimet in limonino lupinico – ter sladkor in premešamo.
Košček peciva položimo na dušena jabolka in ponudimo.
Motovilec za gurmane
- 150 g motovilca
- 25 g rdeče čebule
- 70 g sira (kremnega s plesnijo – kamamber)
- 70 g črnega grozdja
- 25 g orehovih jedrc
- 2 žlici balzamičnega kisa
- žlica olivnega olja
- žlica bučnega olja
- sol
- med
Sestavine za preliv – kis, olje, sol in med – združimo in dobro premešamo z metlico.
Motovilec očistimo in odrežemo peclje, operemo in osušimo, čebulo narežemo na tanke kolobarje, grozdje operemo in prerežemo na polovico, sir narežemo na koščke ter sesekljamo orehe.
Vse sestavine damo v skledo, prelijemo s prelivom, premešamo in ponudimo.