Sestavine (za 6 žepkov)
Testo:
- 125 g bele moke
- 3 žlice stopljene kokosove maščobe
- pol žličke soli
Obloga:
- 2 jabolki
- žlica sladkorja
- pol žličke mletega cimeta
- pol žličke mletega kardamoma
- 6 žlic mleka v prahu
- pest olupljenih mandljev
- kokosova maščoba za cvrtje
Kako se lotimo?
1. Najprej naredimo testo. V večji skledi zmešamo moko in sol. Prilivamo olje in s prsti mešamo, da nastane drobtinam podobna mešanica. Dodamo toliko hladne vode, da zamesimo gladko, voljno testo. Pustimo počivati pol ure.
2. Medtem pripravimo nadev. Jabolka olupimo, narežemo na četrtine, očistimo peške in narežemo na kocke. V ponvici jih skupaj s sladkorjem pražimo pet minut. Dodamo cimet, kardamom, mleko v prahu in tri žlice vode ter kuhamo še dve minuti.
3. Testo razdelimo na 6 delov in oblikujemo kroglice. Vsako razvaljamo v krog premera 10–12 cm. Na polovico nadevamo jabolka in prazno polovico prepognemo čez nadev. Robove močno pritisnemo skupaj in zavihamo.
4. V kozici segrejemo kokosovo maščobo. Žepke ocvremo in polagamo na papirnato brisačo. Ponudimo še tople.
*Mleko v prahu odlično nadomešča zgoščeno mleko, ki se uporablja v indijskih sladicah. Z dolgim kuhanjem polnomastnega kravjega mleka dobijo gosto, kremasto zmes, ki jo imenujejo mawa. Namesto tega je najlažje uporabiti mleko v prahu in ga zmešati z malo vode. Najboljši izbor je ekološko, namenjeno dojenčkom. |