SUFLE

Občutljiva francoska sladica

Objavljeno 22. november 2012 12.45 | Posodobljeno 22. november 2012 12.45 | Piše: Beba Splichal

Beseda souffle je francoska in pomeni, da nekaj naraste, kar ponazori bistvo te jedi.

Sufle, originalno souffle, je nežna sladica, ki jo postrežejo vedno naravnost iz pečice. Pravijo, naj gostje čakajo nanjo pri mizi in ne nasprotno. Tako rahla je, da se z ohlajanjem ali celo z bolj grobim ravnanjem kar sesede. To se lahko zgodi tudi med peko, zato sufleje običajno uvrščajo med zahtevnejše kuharske podvige.

Sufleji so lahko pripravljeni iz različnih sestavin, vsem pa je skupno, da v pečici zrastejo, se povečajo in napihnejo. Testo, ki je pravzaprav neke vrste omleta (stepeno jajce, moka in mleko), postane rahlo zaradi stepenih beljakov, ki jih je treba nežno vmešati, da se ohrani čim več zračnih mehurčkov. Prav ti se sproščajo med peko in napihujejo sufle. Še moko presejejo, da je rahlejša. Pripravljajo jih v značilnih drobno valovitih francoskih porcelanastih modelih, ki imajo visok rob, ali v podobnih porcijskih skodelicah (ramekinih). Ker testo naraste, mora biti model napolnjen le do treh četrtin, drugače bi na začetku, ko še ni dovolj gosto, iztekalo. Proti koncu peke pa se zgoščeno testo dvigne čez rob modela v značilno obliko.

Najbolj znani so čokoladni sufleji, ki jih pripravljajo iz kakovostne temne čokolade z velikim deležem kakava. Zapečeno vrhnjo plast posipajo s sladkorjem v prahu in jih ponudijo z gosto čokoladno omako in stepeno smetano. Klasična kombinacija k toplemu čokoladnemu sufleju so jagode in sladko desertno vino.

image
 
Ilustracija: Darja Malarič

Sufleji so lahko pripravljeni iz različnih sestavin, vsem pa je skupno, da v pečici zrastejo, se povečajo in napihnejo.

Sadne sufleje delajo iz kuhanega sladkorja in sadne kaše, v katero vmešajo beljakov sneg. Lahko so topli, mrzli in celo zamrznjeni – kot vrsta sladoleda. Vmes dajo tudi plasti biskvita, namočenega z rumom ali likerjem. Da bi sladica ohranila značilen videz, model povišajo z robom, ki ga potem, ko zamrzne, odstranijo. Ledene sufleje družijo s penečim se vinom.

Lahko so tudi slani. Z njimi postrežejo za predjed. Značilen sufle je narejen iz krompirjevega pireja, ki mu primešajo rumenjake in sneg iz beljakov. Možni so različni dodatki, kot so začimbe, sir, smetana, ki spreminjajo okus in ime suflejev. Namesto krompirjevega pireja za osnovo uporabijo tudi bešamel. Takšni so zelenjavni sufleji, na primer cvetačni in špinačni. Tudi za slane velja, da jih vedno pripravljajo, tik preden jih ponudijo.

  • vrsta jedi: sufle
  • kulinarična priložnost: desert
  • dobra kombinacija: sladko vino
  • število krožnikov: 2
  • glavne sestavine: moka, jajca, sladkor
  • dodatki po okusu: sladkor v prahu
  • posebnost: z bananami
  • čas kuhanja/peke: 20 minut
  • zahtevnost: ★★★★★

Bananin sufle

Za testo:

  • žlica moke
  • 1 dl mleka
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • strok vanilje
  • 4 banane
  • 2 jajci
  • ščepec soli
  • žlica masla

Za model:

  • maslo in moka


Za pripravo sladice potrebujete porcelanast model za sufle, ki ima premer približno 20 centimetrov, ali več ustreznih posodic.

Pečico vključimo na 200 stopinj. Moko presejemo, da je bolj zračna in mehkejša. V kozici zavremo mleko s sladkorjem in celo vaniljevo palčko, ki omako rumenkasto obarva. Med stalnim mešanjem zakuhamo moko. Kuhamo dve minuti, nato odstavimo. Vmešamo dobro pretlačene banane in maslo, ko se zmes nekoliko ohladi, pa še dva rumenjaka. Mešamo hitro, da se jajca ne sprimejo v koščke. Beljake stepemo s ščepcem soli v trd sneg. Previdno ga umešamo v vroče testo.

Model za sufle dobro namastimo in potresemo z moko. Testo naj sega do treh četrtin višine modela. Ko postavimo narastek v pečico, zmanjšamo temperaturo na 190 stopinj. Pečemo dvajset minut, v porcijskih posodicah pa običajno zadostuje 12 minut. Pomembno je, da pečen narastek nežno vzamemo iz pečice in ga postavimo na zloženo krpo, da se ne sesede. Po želji ga posipamo s sladkorjem v prahu.

Deli s prijatelji