OKUSOJEDCI

Novi svet pri stolnici, Maribor

Objavljeno 19. januar 2016 17.00 | Posodobljeno 19. januar 2016 17.00 | Piše: Okusojedci

Še vedno diši po morju in spominih, le mlada ekipa se bo morala še nekoliko uigrati.

Novi svet pri stolnici je poln spominov, tudi na generala Rudolfa Maistra in na prvo kavarno v mestu, ki je bila v tej stavbi. Marsikateri Mariborčan z nostalgijo pomni, kakšen praznik je bil, ko so šli s starši na sardele. V Novem svetu sicer še vedno diši po morju, vendar ne bo smel več živeti zgolj od spominov in starih lovorik, ampak bo mlada ekipa morala narediti korak naprej. Pri hrani naj se sicer kar držijo preverjenega recepta, po katerem sveže sestavine s čim manj mrcvarjenja in kompliciranja spravijo na gostov krožnik, glede postrežbe in natakarskega znanja pa ekipo čaka še kar nekaj dela.

Ob nedeljah ponujajo res bogata bifejska kosila za 14 evrov v stilu pojej, kolikor lahko, kar se je očitno med domačini dobro prijelo. Ob našem obisku je bil lokal poln, tako da je osebje imelo polne roke dela. A da bo Novi svet pokazal vse, kar zna, se bo morala ekipa še dopolniti in uigrati. Vinska karta je v nastajanju, saj jim od napisanega manjka več kot pol steklenic. Od natakarja smo najprej slišali, da imajo samo dve vini na kozarec, na koncu kosila se je izkazalo, da jih imajo od šest do osem, saj gostom vsake dva do tri mesece ponudijo vina drugega vinarja. A nič zato. Ko smo si izbrali steklenico belega, ki naj bi pokrila cel obed, niti slutili nismo, da bo svojo vlogo tako dovršeno opravila. Prijetno smo bili presenečeni, kako je res dober štajerec odlično poplaknil morske krožnike. Kupljenov šipon, 2011, je bil na nos neverjetno rizlingovo-petrolejski s prepoznavnimi aromami bele vinogradniške breskve, marelice, kutine, sena … Suho vino, a s paleto rumenega sadja in medenih not, je imelo čudovito razmerje kisline in telesa, saj se je z leti kislina nekoliko omilila. Res bogato vino se je lepo razvijalo oziroma staralo v steklenici in po štirih letih ohranilo čudovito aromatiko, usta pa zapolnilo s soncem in poletjem. Pa naj še kdo reče, da se štajerci ne znajdejo v morju!

image
Ponudba: restavracija
hrana, vino: 7
postrežba: 6
cena/kakovost: 7
vtis skupaj: 6,6

Začeli smo z dalmatinskim krožnikom: solata iz hobotnice in krompirja, beli bakala, olive, pršut, paški in dimljeni sir, dimljeni losos. Korekten krožnik, hobotnica okusna in mehka, prijetno začinjena, krompir čvrst, bakala polnega okusa, da ga je kar prehitro zmanjkalo, pršut in losos sicer nista bila dalmatinska, a jima ni bilo kaj očitati. Kuhar je presenetil z ocvrtim porom, ki je lepo popestril krožnik, por pa se je nato pojavljal tudi na drugih, le da enkrat ocvrt, drugič svež. Že ob prvem se je pokazalo, da smo z izborom vina zadeli v polno, saj se je šipon zaradi mineralnosti ujel z okusi morja.

Gratinirana kapesanta je bila mlečna, saj kuhar ni varčeval s smetano, a nežne školjke k sreči ni zadušil, ampak je pričaral lep okus. Njoki z jurčki in jadranskimi repki so bili prav tako soliden krožnik, čeprav njoki niso bili domači. Bili so pravilno skuhani, rahli, a dovolj čvrsti, všečna je bila tudi omaka. Lignji so bili polnjeni s sirom in gamberi, a teh sploh ni bilo čutiti. Na tanko so narezani, so v kuhinji povedali natakarju, a kljub najboljši volji jih ni bilo čutiti. Škoda, kajti lignji niso bili presušeni, ampak sočni, blitva je bila polnega okusa, prav nič vodena.

Spet se nismo mogli načuditi vinu. Narejeno je bilo kot mlado, nepretenciozno. Po štirih letih je dobilo nekoliko temnejšo barvo, a ohranilo vse dobre lastnosti. Še dobro, da se tu in tam v restavracijah še najdejo takšni biseri, ki pričajo o vinarjevem mojstrstvu.

Romb v pečici z zelenjavo in krompirjem je že na prvi pogled plaval v maščobi. To imajo gostje najraje, se je branil natakar. Verjamemo, kajti tudi naše omizje se ne brani maščobe, a ker je romb precej masten, je je bilo vendarle odločno preveč. Riba je bila mehka, voljna, lepo pečena. Sprva se nam je zdelo nenavadno, ker je kuhar med zelenjavo vrgel tudi cvetačo, a smo ugotovili, da je njen okus lepo dopolnil pekač. Le maščoba nas je motila, in ko so nam za konec kosila prinesli domačo dalmatinsko travarico, se je nismo branili.

Dobro je vedeti

  • Novi svet pri stolnici
  • Kani, d. o. o.
  • Slomškov trg 5, 2000 Maribor
  • Tel.: +386 (0)2 250 04 86
  • Splet: www.novi-svet.com
  • urnik: Od ponedeljka do četrtka od 11. do 23. ure, ob petkih od 10. do 24., ob sobotah od 11. do 24., ob nedeljah in praznikih od 11. do 18. ure (ob nedeljah poleti do 21.).
  • degustacijski meni: Pet hodov od 49 do 55 evrov.
  • vinska klet: 40 etiket. 

 

Deli s prijatelji