Oranžna je postala četrta barva vin. Naj pojasnimo: to so bela vina, narejena s postopki za rdeča, torej s podaljšanim stikom jagodnih kožic z moštom. Za njih je značilna pridelava, ki je čim bolj usklajena z naravo – tako v vinogradu kot v kleti. Čeprav oranžna vina tvorijo majhno, a pomembno nišo v vinski ponudbi, imajo številni vinarji certifikat ekološke pridelave, nekateri tudi certifikat Demeter. Zavezanost naravi in zdravemu, zrelemu pridelku je filozofija, ki jo ljubitelji vin z veseljem sprejemajo.
Najpomembnejši svetovni epicenter pridelave naravnih vin s podaljšano maceracijo je področje severnega Jadrana v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem. Tako ne preseneča, da so na dogodku na Dunaju naši vinarji več kot navdušili. Čez 500 obiskovalcev, ki so se zbrali v čarobnem ambientu dveh starih palač na dunajskem Ringu, je pokušalo oranžno zlato kapljico ter izbrane slovenske dobrote. »Po aprilskem izolskem festivalu je Orange Wine Festival Vienna 2012 sloves odličnih oranžnih slovenskih vin ponesel v svet. Množičen obisk ljubiteljev vina z vseh koncev Avstrije in celo tujine pa priča o tem, da je organizatorjem uspelo animirati zahtevno dunajsko publiko, ki ima vsak dan, še posebno v predbožičnem času, izjemno bogato izbiro,« je bil zadovoljen slovenski veleposlanik na Dunaju Aleksander Geržina.