VSE TEČE

Njena visokost markiza

Objavljeno 05. september 2014 21.00 | Posodobljeno 05. september 2014 21.00 | Piše: Loredana Forte

Pravzaprav gre za granito, sorodnico sorbeta.

Granita ni le zdrobljen led, kakor so zmotno prepričani nekateri, ampak italijanska ledena pijača in vrsta šerbeta. Je zelo osvežilna, rahlo zamrznjena pijača, narejena iz sadnega sirupa, tako da ga med zamrzovanjem večkrat premešajo. Zato nastanejo grobi kristali, ki so podobni zdrobljenemu ledu. Sadnemu sirupu včasih dodajo kavo ali liker ali ga celo povsem nadomestijo z njima ali katero drugo tekočino, kakavom ali odišavljeno vodo, na primer z vaniljo.

Kjer prodajajo sladoled na kepice, včasih ponujajo tudi granito, strežejo pa jo tudi na različnih zabavah, zlasti kot markizo (marquise), kakor pravimo graniti s sveže stepeno sladko smetano. Izraz markiza se uporablja tudi za glazirane sladice s smetano pa tudi nekatere druge, markiza pa je prav tako beseda za osvežilni hladni napitek iz oslajenega belega vina ali šampanjca, ki mu primešajo mineralno vodo in dodajo kocke ledu ter ga okrasijo z zelo tanko rezino limone. Markiza je pogosto in priljubljeno ime v kulinariki preprosto zato, ker da pijači ali sladici občutek nečesa imenitnega, in sicer po markizi, ki je bila nekdaj zlasti v Franciji in Angliji žena ali hči markiza, plemiča takoj za vojvodo.

V Messini jo za zajtrk ponudijo z rogljičem

Italijani graniti pravijo tudi granita siciliana, saj je doma na Siciliji, čeprav je razširjena po vsem polotoku. Vendar se sicilijanska precej razlikuje od tistih v drugih delih Italije. Lahko bi celo rekli, da je njena tekstura, od grobe in goste do bolj tekoče in mehke, v vsakem kraju nekoliko drugačna. Zdi se, da je najbolj gladka in kremasto tekoča na vzhodu države, medtem ko je na zahodni obali in na jugu kepasta in raskava, robata. Ali je groba ali mehka, je odvisno od načina zamrzovanja – gladke različice, podobne sorbetu, nastajajo v sladolednem strojčku, medtem ko grobe nastanejo le z občasnim pretresanjem in mešanjem.

Tradicionalne sestavine granite poleg vode in sladkorja so limonov ali pomarančni sok, kava, mandlji in meta, v sezoni pa tudi gozdne jagode in črne murve. Čokoladne granite so značilne za Katanijo in nekateri trdijo, da je ni mogoče dobiti nikjer drugje na Siciliji razen tu. Za Katanijo so značilne tudi mandljeve granite. Seveda je sicilijanska posebna in drugačna tudi zaradi drugačnega okusa sicilijanskih limon, ki so manj kisle od drugih in bolj sadnega okusa, sicilijanski mandlji pa so bolj grenki. Granita s kavo je prav tako ledena poslastica, značilna za Sicilijo, zlasti v mestu Messina, kjer za zajtrk pogosto ponudijo rogljiček, ki mu pravijo brioche in je precej bolj ploščat in širok kakor francoski croissant, skupaj z osvežilno granito, kar je v sicilijanskih tradicionalno visokih poletnih temperaturah dobrodošlo in primerno. Vendar je na splošno v italijanski in evropski kulinarični ponudbi granita bolj pijača kakor sladica, postrežena v kozarcu s slamico, bodisi za osvežitev bodisi, podobno kakor sorbet, med obroki oziroma pred glavno jedjo.

 

Deli s prijatelji