Valentina Smej Novak, ki je z možem Luko Novakom pred kratkim izdala prikupno in priročno kuharico Zlahka, ima svoj recept s prilogo – dišečim krompirčkom in solato.
TATARSKI BIFTEK
- 400 g pustega, lepega govejega stegna
- žlička dijonske gorčice
- žlička odcejenih kaper
- majhna čebula
- žlička worcesterske omake
- rumenjak bio jajca
- sol in poper
- po želji žlica konjaka
- tabasko ali kajenski poper v prahu
- žlička nasekljanega peteršilja
- Meso lepo obrežemo, nato pa zmeljemo, najbolje kar ročno, na domači strojček.
- Po želji dodamo konjak, nato pa začinimo z gorčico, drobno nasekljanimi kaprami, nasekljano čebulico, worcestrsko omako in povežemo z rumenjakom.
- Solimo, popramo ter zaokrožimo s tabaskom ali kajenskim poprom v prahu in peteršiljem. Tatarski mora biti začinjen, lahko je tudi malo ostrejši, odvisno od okusa jedcev.
- Na krožniku ga oblikujemo s pomočjo kovinskega modela, lahko tudi tistega za izrezovanje krofov.
- Priložimo še vroč pečen krompirček in kup zelene solate s popolno polivko.
- Tatarskega lahko sicer postrežemo kot v klasični kombinaciji, z opečenimi kruhki z maslom.
DEHTEČI KROMPIRČEK
- 1 kg čvrstega krompirja
- vejica rožmarina
- 2 mlada česna z zelenim delom vred
- oljčno olje
- sol
- Krompir operemo in okrtačimo, če je mlad, ga ne lupimo. Narežemo ga na palčke in stresemo v pekač.
- Česen z zelenim delom vred narežemo na lističe, potresemo po krompirju, dodamo še osmukan rožmarin, osolimo, bogato pokapljamo z oljem.
- Premešamo in potisnemo v pečico, ogreto na 200 stopinj Celzija za 20 minut, da se vse skupaj zlato zapeče.
ZELENA SOLATA S POPOLNO POLIVKO
- kup zelene solate
- dl oljčnega olja
- dl sončničnega olja
- 2 žlici vinskega kisa
- žlica balzamičnega kisa
- žlička gorčice
- noževa konica rjavega sladkorja
- sol
- Sestavine za polivko, ki jo sicer lahko tudi kupimo, združimo v posodici in temeljito pretresemo.
- Po potrebi uravnotežimo: dodamo še balzamičnega kisa, soli ali gorčice. Dobiti bi morali prijetno, kremasto omako.
- Polivko pobrizgamo po kupu zelene solate.