DECEMBRSKA KLASIKA

Ni ga čez tatarca!

Objavljeno 13. december 2014 14.00 | Posodobljeno 13. december 2014 14.12 | Piše: Katja Cah

Ne le na silvestrovo, tudi ob kakšnem drugem težko pričakovanem decembrskem druženju s prijatelji se prileže tipična praznična jed – tatarski biftek.

Valentina Smej Novak, ki je z možem Luko Novakom pred kratkim izdala prikupno in priročno kuharico Zlahka, ima svoj recept s prilogo – dišečim krompirčkom in solato.

TATARSKI BIFTEK

  • 400 g pustega, lepega govejega stegna
  • žlička dijonske gorčice
  • žlička odcejenih kaper
  • majhna čebula
  • žlička worcesterske omake
  • rumenjak bio jajca
  • sol in poper
  • po želji žlica konjaka
  • tabasko ali kajenski poper v prahu
  • žlička nasekljanega peteršilja
  1. Meso lepo obrežemo, nato pa zmeljemo, najbolje kar ročno, na domači strojček.
     
  2. Po želji dodamo konjak, nato pa začinimo z gorčico, drobno nasekljanimi kaprami, nasekljano čebulico, worcestrsko omako in povežemo z rumenjakom.
     
  3. Solimo, popramo ter zaokrožimo s tabaskom ali kajenskim poprom v prahu in peteršiljem. Tatarski mora biti začinjen, lahko je tudi malo ostrejši, odvisno od okusa jedcev.
     
  4. Na krožniku ga oblikujemo s pomočjo kovinskega modela, lahko tudi tistega za izrezovanje krofov.
     
  5. Priložimo še vroč pečen krompirček in kup zelene solate s popolno polivko.
     
  6. Tatarskega lahko sicer postrežemo kot v klasični kombinaciji, z opečenimi kruhki z maslom.

DEHTEČI KROMPIRČEK

  • 1 kg čvrstega krompirja
  • vejica rožmarina
  • 2 mlada česna z zelenim delom vred
  • oljčno olje
  • sol
  1. Krompir operemo in okrtačimo, če je mlad, ga ne lupimo. Narežemo ga na palčke in stresemo v pekač.
     
  2. Česen z zelenim delom vred narežemo na lističe, potresemo po krompirju, dodamo še osmukan rožmarin, osolimo, bogato pokapljamo z oljem.
     
  3. Premešamo in potisnemo v pečico, ogreto na 200 stopinj Celzija za 20 minut, da se vse skupaj zlato zapeče.

ZELENA SOLATA S POPOLNO POLIVKO

  • kup zelene solate
  • dl oljčnega olja
  • dl sončničnega olja
  • 2 žlici vinskega kisa
  • žlica balzamičnega kisa
  • žlička gorčice
  • noževa konica rjavega sladkorja
  • sol
  1. Sestavine za polivko, ki jo sicer lahko tudi kupimo, združimo v posodici in temeljito pretresemo.
     
  2. Po potrebi uravnotežimo: dodamo še balzamičnega kisa, soli ali gorčice. Dobiti bi morali prijetno, kremasto omako.
     
  3. Polivko pobrizgamo po kupu zelene solate. 
Deli s prijatelji