BLOGERSKA ZVEZDA

Ne bi mogel biti z žensko, ki ne zna kuhati!

Objavljeno 16. maj 2016 12.20 | Posodobljeno 16. maj 2016 12.21 | Piše: Andreja Freyer

Simon Šketa ima rad izzive in zastavlja si jih kar pogosto. Vendar pa si pred leti, ko je hitel skozi življenje, ki ga je, verjetno kot marsikdo izmed nas, jemal za samoumevno, niti v sanjah ni predstavljal, da si preizkušnje, ki ga je čakala, za spremembo ne bo postavil sam.

Z mlajšim bratom Sašem sta uspešen tandem. Skupaj ustvarjata sketa.si, Sašo pa sam še blog presno.si. Foto: osebni arhiv

Simon v Sloveniji velja za eno največjih zvezd kulinarične blogerske scene. Pred petimi leti je zaradi raka izgubil partnerko, mamo zdaj deset let starega sina Luke. »Moral sem se soočiti s tem, kako si sestaviti življenje. Zavedal sem se, da se moram spremeniti. Prenehal sem kaditi, shujšal sem za trideset kilogramov in seveda sem se moral naučiti vse o tem, kako voditi gospodinjstvo. Recimo, kako oprati perilo. Ugotovil sem na primer, da ima pralni stroj kar nekaj različnih funkcij,« pripoveduje.

Lotil pa se je tudi kuhanja, ki je kmalu postalo njegov hobi. Hrano je skuhal, fotografiral in objavil skupaj z receptom in seznamom sestavin ter hitro naletel na dober odziv sledilcev. Vedno več je kuhal, fotografiral in objavljal in nikakor se ni nameraval ustaviti samo pri 20 ali 30 jedeh, kolikor jih povprečno obvladajo običajni ljudje. Njegov blog www.sketa.si je kmalu postal prava zakladnica enostavnih receptov, ki so v letu dni kot velika uspešnica preplavili tudi družabna omrežja. Kuhanje pa ni bilo samo hobi, ampak tudi način komunikacije in preživljanja prostega časa s sinom, ki se je do sedaj že nalezel očetove strasti do vrtenja kuhalnice in si zna marsikatero jed pripraviti tudi sam.

»Bil sem površen in materialističen!«

Sredi tridesetih, ko je življenje v polnem teku, je ambiciozen moški, ki se je v službo v eno smer vsak dan vozil 100 kilometrov in mu je tako ob prihodu domov zmanjkalo časa za kakršnokoli pomoč v gospodinjstvu ali za hobije, kar naenkrat ostal sam za vse. »Bil sem površen in materialistično usmerjen, pomembno mi je bilo tudi samopotrjevanje. V položaju, ki me je doletel pred petimi leti, pa sem se moral poleg vsega ostalega soočiti tudi z dejstvom, da nisem popoln. Vse skupaj me je prizemljilo in naučil sem se ceniti življenje in prepoznati, kaj je pomembno. Zagotovo je to denar, seveda, saj je treba preživeti, vendar je najpomembnejši čas. Zdaj temeljito premislim, komu ga bom posvetil, in negativnim ljudem se že na daleč na veliko izognem,« odgovarja na vprašanje, kaj se spremeni, ko je človek enkrat soočen s težko preizkušnjo.

Poleg vsega zgoraj naštetega je spoznal, da moraš živeti v trenutku in se izogibati pričakovanjem. »Pričakovanja so zagotovilo za nezadovoljstvo,« je prepričan 41-letnik. V življenju si še vedno rad postavlja izzive. Tako je na primer lani štiri mesece preživel kot vegetarijanec, trenutni izziv pa so mu presne jedi in tako imenovana dieta LCHF z malo ogljikovimi hidrati.

Življenje očeta samohranilca

»Največji izziv za očeta samohranilca je ostati funkcionalen moški,« priznava Simon. Zaveda se, da otrok, še posebej tak, ki je doživel izgubo mame in je v stresu, potrebuje stabilnost in občutek, da življenje teče normalno naprej. »Tudi materialna stabilnost je pomembna, in to mi omogoča redna služba pri Telekomu, saj se v Sloveniji samo od bloga ne da živeti. Kar se tiče pa življenja očeta samohranilca, pa mislim, da sem v precej podobnem položaju kot mnoge mame, ki so ostale same, razlika je po mojem le v tem, da sem se moral kot moški soočiti z dejstvom, da sem bil naenkrat sam za čisto vse.« Zdaj doma postori vse, kar zna večina žensk, in kar naenkrat se je začel zavedati, da je samozadosten. »Stranski učinek tega, da moram obvladati čisto vse, pa je, da sem sam sebi dovolj,« pravi.

Na kuhanje nekateri sicer prisegajo kot na terapijo proti stresu, Simon pa si je našel še drug ventil, s katerim lahko sprošča negativno energijo. Človek, ki še nekaj let nazaj ni imel časa za hobije, ima zdaj kar dva. Kuhanju se je namreč pridružil fitnes in tako se zdaj večkrat na teden poti v telovadnici, s čimer se poleg odvečnih kilogramov uspešno bojuje tudi proti stresu.

Hrana je kot seks

Hrana je izkušnja in Simon verjame, da večina ljudi uživa v njej. »O hrani razmiš-ljaš, si jo predstavljaš, potem jo zavohaš in nato še preizkusiš. To bi lahko primerjal s seksom. Najprej dela domišljija, potem pa šele pride do konzumacije. Je zelo čustvena stvar, in kot je pomemben prvi vtis pri srečanju, je pomembno tudi to, kako je jed videti na krožniku. Ko enkrat pokvariš prvi vtis, ga boš težko popravil,« je prepričan. Je pa tudi eden izmed tistih, ki trdno verjamejo v rek, da gre hrana skozi želodec. »Z žensko, ki ne zna kuhati, ne bi mogel biti. To lahko mirno zapišeš,« da vedeti jasno in glasno.

Čeprav je kuhanje postalo tako pomemben del njegovega vsakdana, pa se mu na zmenkih izogiba. Punce rajši povabi na dobro večerjo, kjer jima kuhajo in strežejo drugi. Tako se lahko posveti sogovornici in zmenku. »Po mojih izkušnjah so ženske navdušene, če se moški potrudi in pripravi kaj dobrega.« Za konec pa vsem moškim, sploh samskim, svetuje, naj se naučijo dobro skuhati par jedi in da to tudi ponosno povedo.

image

Biskvit z jagodami 
in smetano

Moški v kuhinji lahko naredi na žensko največji vtis s sladico. Lepo, kremasto in za znoreti slastno. Simonov recept za zelo preprost in slasten jagodni biskvit 
s smetano in mascarponejem, 
pripravljen v pol ure.

Biskvit

4 jajca
1 vanilin sladkor
1 pecilni prašek
4 žlice olja
140 g gladke bele moke
150 g sladkorja

Krema

5 dl sladke smetane
3 dl mascarponeja
0,5 dl ruma
50 g sladkorja

Jagode

150 g jagod
3 žlice sladkorja v prahu
sok pol limone

Postopek

Iz beljakov stepemo sneg. Vmešamo rumenjake, sladkor, vanilin sladkor, pecilni prašek in presejeno moko. Pekač obložimo (25 cm premera) 
s papirjem za peko in vlijemo testo. Pečemo približno 18 minut pri 200 stopinjah Celzija. Počakamo, da se testo ohladi, in ga ločimo od papirja. 

Krema

Zmešamo sladko smetano s sladkorjem in jo stepemo. Dodamo mascarpone in rum.

Jagode

Očistimo jagode, jih nasekljamo na rezine, posujemo s sladkorjem v prahu in polijemo s sokom limone. 

Priprava biskvita

Biskvitno testo naprej premažemo s tanko plastjo kreme. Razporedimo nanj polovico jagod. Premažemo s preostankom kreme. Obložimo z drugo polovico jagod. 

»Preberite več v Suzy, naši novi tabloidni reviji Slovenskih novic, ki izide vsak petek. Najdete jo v bližnji trafiki, še bolje pa bo, če se nanjo naročite in jo boste dobili v svoj nabiralnik. Pišite nam na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. oziroma pokličite na brezplačno številko 080 11 99.« 

image

 
Deli s prijatelji