Jogurt proizvajajo in uživajo skoraj po vsem svetu. Na voljo imamo več vrst, ki se razlikujejo glede na okus, aromo, vsebnost maščobe, mleko, iz katerega so izdelane ... Je zelo zdrav, lahko prebavljiv in osvežilen. Odlikuje se po pozitivnem vplivu na prebavo, zniževanju holesterola ter lahki prebavljivosti. Običajno vsebuje več beljakovin kot mleko, zato je priporočljiv za vse, ki jim v prehrani primanjkuje beljakovin in kalcija.
Uživanje jogurta pripomore tudi k hitrejšemu okrevanju po črevesnih okužbah. Uporabljamo ga lahko kot dodatek k mnogim jedem. Je osnova za vroče in hladne juhe, solate, omake, prelive in napitke. Primeren je za mariniranje perutnine in jagnjetine. Zelo pogosto pa ga uporabljamo tudi pri pripravi različnih slaščic.
Pripravimo ga sami
Za najbolj preprosto pripravo jogurta doma potrebujemo mleko in nekaj žlic navadnega jogurta. Mleko segrejemo do vrelišča, vendar ne sme zavreti. Nato ga ohladimo na približno 45 stopinj. Dodamo jogurt, in sicer štiri žlice na en liter mleka. Zmes pustimo stati na toplem dve do osem ur. Prestavimo ga v hladilnik, da se do konca strdi. Tako pripravljenemu lahko dodamo sadje. V hladilniku se ohrani veliko dni, medtem pa postaja bolj kisel in močnejšega okusa. Nekaj žlic pa ga le pustimo, da ga bomo lahko uporabili za naslednjo pripravo.
Kislo mleko in žganci
Na kmetijah je kislo mleko na mizi skoraj vsak dan, saj daje potrebno energijo za dnevna opravila. Lahko ga zaužijemo samega, če pa želimo močnejši obrok, zraven najbolj prijajo ajdovi žganci. Tudi na višji nadmorski višini nam ga bodo z njimi postregli skoraj v vsaki planinski koči. Zdravilni učinki kislega mleka so že dolgo znani. Predvsem nam ga priporočajo pri zdravljenju različnih prebavnih motenj in črevesnih bolezni. Zelo pomemben je tudi kot dietna prehrana.
Enostavno in hitro
Kislo mleko pripravimo povsem preprosto. Sveže mleko nalijemo v lončene ali keramične skledice in jih pustimo na toplem. Prej kot v dveh dneh se bo sveže mleko samo skisalo. Če želimo, da bo prej pripravljeno, pa mu dodamo žličko kupljenega kislega mleka. Ravno tako se bo skisalo, če v vsako posodico dodamo žličko navadnega jogurta. Kislo mleko nato postavimo v hladilnik, kjer bo obstojno še najmanj dva dni. In seveda tako kot pri pripravi jogurta prihranimo kakšno žličko za naslednji krog kisanja. Če ga ne moremo porabiti, ga lahko še zmeraj uporabimo za skuto. Kislo mleko med mešanjem počasi segrejemo na 40 stopinj. Sesirjeno goščo precedimo in že je pred nami skuta.