POLETNI GRIŽLJAJI

Nasitno brezmesno kosilo

Objavljeno 28. avgust 2013 16.30 | Posodobljeno 28. avgust 2013 16.30 | Piše: Beba Splichal

Recept za rustikalno pito ni preprost, je pa zanimiv izziv za kuharja in kot nalašč za poletni piknik v naravi.

Recept ni preprost, zahteva nekaj izkušenj s testom, merico časa in volje do peke, zato pa je zanimiv izziv za kuharja, še posebno, če je naklonjen brezmesnemu kosilu. V tanko razvaljano testo zavijemo nadev iz rdečega fižola, kalorično bogato pito nato spečemo v pečici. Če jo želimo odnesti na piknik kot poletno kosilo v naravi, se moramo kar organizirati, saj jo je mogoče razrezati šele, tik preden jo ponudimo. S pekača torej naravnost na krožnike. Poleg noža bomo potrebovali še lopatko, ker kosi razrezane pite ne stojijo skupaj, je namreč tiste vrste, ki razpade, ampak zato ni nič slabšega okusa. Skratka, k takemu kosilu povabimo ljubitelje narave, ki jih zabavajo sedenje po turško, krožnik v naročju in sprotno prilagajanje.

Nam je šlo odlično, pito smo pojedli na piknik odejici in potem tam kar obležali pri počitku. Po tako obilnem kosilu se zelo prileže.

image

Rustikalna pita (za štiri)

Nadev:

  • 15 dag rdečega fižola (namočen čez noč)
  • šetraj
  • lovorjev list
  • rožmarin
  • jajčevec
  • 2 zeleni bučki
  • večja čebula
  • nekaj strokov česna
  • žlica origana
  • 3 zreli paradižniki (ali kozarček paradižnikove omake)
  • črne oljke brez koščic
  • 2 žlički zdroba
  • oljčno olje
  • sol, poper

Testo:

  • 8 dag pirine polnozrnate moke
  • 8 dag bele moke
  • 6 žlic masla
  • kos parmezana

Fižol damo kuhat v slano vodo s šetrajem, z lovorjem in rožmarinom. Nato nadaljujemo s testom. Najprej naribamo parmezan. V skledo stresemo moko in maslo in gnetemo samo s prsti, da nastanejo drobtine, nato dodamo parmezan in po žlicah mrzlo vodo. Prilivamo jo počasi in le toliko, da lahko umesimo. Oblikujemo kepo in postavimo v hladilnik za pol ure.

Rdeč fižol je običajno seme angleškega ledvičastega fižola (red kidney bean) ali pa med vegetarijanci zelo priljubljenega adzukija.  

Pečico vključimo na 200 stopinj. V večji ponvi na oljčnem olju nekaj minut počasi pražimo nasekljano čebulo, da se zmehča. Dodamo na kocke narezan jajčevec in pražimo še pet minut. Nato stresemo v ponev še bučke, prav tako narezane na kocke, in nasekljan česen. Solimo, popramo in mešamo, dokler ni zelenjava mehka. Na koncu dodamo kuhan, dobro odcejen fižol, oljke in olupljene, narezane paradižnike oziroma paradižnikovo omako. Premešamo, da tekočina izpari, in odstavimo.

Testo na pomokani površini razvaljamo v krog, premera približno 30 cm. Ni treba, da je popolne oblike. Pekač obložimo s papirjem za peko in na sredo preložimo testeno podlago. Posipamo z zdrobom, vendar ne po robu testa. Nanj nadevamo ohlajen fižol z zelenjavo in hitro zavihamo robove testa, da nastane pita. Če se kje strga, preprosto zalepimo s koščkom testa, ki ga utrgamo z roba. Pita naj ima globoko zavihan rob in odprto sredino.

Pečemo v prej ogreti pečici približno pol ure. Razrežemo, ko je vsaj malo ohlajena. 

Deli s prijatelji