BREZ MESA

Nasitne dobrote iz pečice

Objavljeno 19. marec 2013 14.00 | Posodobljeno 19. marec 2013 14.00 | Piše: Katja Cah

Trije zdravi recepti, ki nas bodo nasitili.

Gobov zapečeni krompir.

Kadar nas zamika, da bi zaužili kaj lahkega in zdravega, pa hkrati nasitnega, ponavadi posežemo po testeninah, krompirju, gobah in podobni zelenjavi. Iz kuharice Vegetarijanske jedi sestre Felicite Kalinšek iz Cankarjeve založbe smo izbrskali tri praktične recepte za kosilo ali večerjo, ki jih ne bi smeli nikoli pozabiti.

Gobov zapečeni krompir

  • 40 dag gob
  • 2 žlici maščobe
  • čebula
  • žlica peteršilja
  • 50 dag na lističe narezanega krompirja
  • 2 stroka česna
  • juha ali mleko
  • 2 dcl smetane
  • 3 jajca
  • sol
  • poper
     
  • Očiščene narezane gobe popražimo v maščobi s čebulo, peteršiljem in strtim česnom.
  • Prilijmo malo juhe ali mleka in znižajmo temperaturo na štedilniku.
  • Smetano zmešajmo z jajci in drobcem soli.
  • Osolimo tudi gobe in jih popoprajmo.
  • V namaščeno kozico menjaje nalagajmo krompir in gobe ter polivajmo s smetano. Krompir naj bo spodaj in na vrhu.
  • Polijmo s smetano in od 25 do 30 minut pecimo pri 170 stopinj Celzija.

Nadevane bučke
image

  • 4 bučke
  • sol
  • poper
  • 3 žlice olivnega olja
  • 15 dag ajdove kaše
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici pinjol
  • 1 pekoča paprika
  • steblo zelene
  • 5 mladih čebulic
  • 2 korenčka
  • 5 dag jurčkov, lisičk ali šampinjonov
  • svež koriander
  • 10 listov zelene solate
     
  • Bučke po dolgem razpolovimo, z žličko izluščimo sredico, jih nasolimo in pustimo počivati 20 minut.
  • Medtem v slanem kropu skuhajmo kašo.
  • V ponvi na olivnem olju spražimo česen, pinjole, začimbe, zelenjavo, na lističe narezane gobe in izluščeno sredico bučk.
  • Pražimo še pet minut, dodajmo svež koriander in vse dobro premešajmo.
  • Na koncu dodajmo še kuhano kašo, premešajmo in s tem napolnimo bučke, ki jih prej speremo v mrzli vodi in osušimo s kuhinjskim papirjem.
  • Nadevane zložimo v ognjevarno posodo in jih 20 minut pecimo v pečici pri 180 stopinj Celzija.
  • Postrezimo tople z zeleno solato.

Jajčevci z makaroni
image

  • 2 srednje velika jajčevca
  • sol
  • olje za zabelo in cvrenje
  • 10 dag na kocke narezanega sira
  • 30 dag makaronov
  • žlica paradižnikove mezge
  • moka
     
  • Jajčevca olupimo, narežemo na rezine in posolimo.
  • Ko se sok izcedi, ju osušimo, povaljajmo v moki in ocvrimo v vročem olju.
  • Makarone skuhajmo, odcedimo in zabelimo z oljem, pomešanim s paradižnikovo mezgo.
  • V namazano nepregorno posodo dajmo plast makaronov, nato plast ocvrtih jajčevcev in to ponavljajmo, dokler ne porabimo vsega. Na vrhu naj bodo makaroni.
  • Potresimo s sirom in zlato rumeno zapecimo pri 200 stopinjah Celzija. 
Deli s prijatelji