OKUSI

Naročite ostanke in privarčujte

Objavljeno 17. avgust 2016 19.30 | Posodobljeno 17. avgust 2016 19.30 | Piše: E. B.

Odpravljanje lakote in spoštovanje ekologije obenem: vse več restavracij podpira aplikacijo too Good to Go, s katero jedi, ki bi sicer romale v koš, ob koncu delavnika ponujajo po občutno znižani ceni.

Kdor želi, lahko hrano po ugodni ceni naroči prek posebne aplikacije. Foto: facebook.

Prehranjevanje zunaj doma praviloma velja za drago, nemalokrat celo potratno. Razen če naročite ostanke in občutno privarčujete.

Aplikacija Too Good To Go omogoča uporabnikom naročanje ostankov specialitet, seveda, po znižani ceni, iz različnih restavracij: tako si mnogi zagotovijo še vedno kakovosten in okusen obrok, zadoščeno pa je tudi moralnim in ekološkim načelom. Kdor želi, si naloži aplikacijo, opravi postopek prijave, si izbere restavracijo in ob koncu delavnika izbere iz pisane palete jedi, ki bi sicer romale v koš, in se potem odpravi po obrok. »Prehranski odpadki so največja neumnost našega planeta,« pojasnjuje eden od idejnih očetov projekta James Crummie. »Restavracije vsako leto zavržejo več sto tisoč ton hrane, po drugi strani pa milijoni ljudi trpijo lakoto in pomanjkanje. To težavo bi bilo zelo preprosto omiliti, namen našega projekta je torej ponuditi kakovosten obrok vsem tistim, ki si ga težko privoščijo, in obenem preprečiti nedopustno potrato.«

Kdor ne želi obroka naročiti zase, ga lahko nameni in dobrosrčno podari komu drugemu za simbolni funt, do zdaj se je za to možnost odločilo več kot tisoč uporabnikov. Zamisel je zrasla na danskem zelniku, na začetku leta je dosegla Otok, ta mesec je osvojila denimo prestolnico, po pričakovanjih bodo naslednja destinacija ZDA, kjer kar štirideset odstotkov kupljenih živil in pripravljenih jedi konča na odpadu, šestina gospodinjstev pa trpi lakoto! Tam že deluje tudi Food Cowboy, ki zavržena živila, največkrat sadje in zelenjavo neprijetnega videza, zbirajo in podarjajo različnim dobrodelnim organizacijam.

Za obrok prek aplikacije Too Good To Go je na Otoku treba odšteti od dva do štiri evre, jedi pa restavracije za popolno ekološko izkušnjo zapakirajo v embalažo, prijazno do okolja.
 

Deli s prijatelji