Pripravimo, preden začnemo: tortni model premera 20 cm, obložen s papirjem za peko, ročni mešalnik
Sestavine
Testo:
- 140 g koruznega sirupa
- 100 g masla
- 100 g sladkorja
- 2 žlički instant kave
- 2 žlici kakava za kuhanje
- jajce
- 2 žlici jedilnega olja
- 230 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 100 g temne čokolade
Nadev:
- 200 g temne čokolade
- 100 g masla
- 120 g sladke smetane
Kako se je lotimo?
- Pečico segrejemo na 170 stopinj. V manjši posodi nad šibkim ognjem segrejemo maslo in koruzni sirup. Prelijemo v večjo skledo in dodamo sladkor.
- Kavo prelijemo s petimi žlicami vrele vode in dodamo v sladkorno mešanico. Dobro premešamo. V posebni skledi zmešamo kakav in 4 žlice hladne vode ter primešamo preostali masi.
- V drugi skledi zmešamo jajce in olje ter dodamo glavni masi. Moko dobro premešamo s pecilnim praškom ter presejemo v maso.
- Čokolado nasekljamo na koščke in primešamo masi. Zlijemo v model in pečemo 75 minut. Pečeno torto dobro ohladimo na rešetki, nato vodoravno prerežemo.
- Za nadev v stekleno skledo nalomimo čokolado in dodamo maslo. V manjši kozici zavremo sladko smetano in jo prelijemo čez čokolado. Z metlico močno mešamo, da se čokolada stopi. Postavimo v hladilnik za toliko časa, da se začne nadev strjevati. Takrat ga z ročnim mešalnikom zmešamo, da se napihne in postane svetlejše barve. Z nadevom premažemo spodnjo polovico torte. Pokrijemo z zgornjim delom in postavimo v hladilnik, da se ganache strdi.
*Ganache je francoska fina krema iz sladke smetane, masla in čokolade. Iznašli so jo leta 1850. Legenda pravi, da je vajenec v znani pariški slaščičarni pomotoma zlil vrelo smetano v skledo s čokolado. Njegov nadrejeni ga je poklical un ganache, kar v francoščini pomeni izmeček. Kreme se je prijelo ime in je postala znana kot nadev za kolače in polnilo za čokoladne tartufe.