Ribez, kiselkast, osvežilen sadež poletja je najboljši svež, še posebno če jagode osmukamo in pojemo kar med obiranjem. Tako ohranimo največ vitamina C, ki ga ima ta sadež res veliko. V kuhinji ga najbolj cenijo Francozi. Pripravljajo žele, omake, sokove in liker. Hitra sladica za vsak dan je navaden biskvit, ki ga pred peko posujemo z ribezom. Rdeči je v sladicah zanimiv zaradi intenzivne barve, črni pa ima bolj izrazit okus in vonj. Ker je ribez marsikomu prekisel, je dobra rešitev tudi sladkan ribezov kompot.
Pripravimo, preden začnemo:
- gosto cedilo,
- nizko stekleno posodo,
- primerno za zamrzovanje.
Sestavine:
- 300 g ribeza
- 2 dl vode
- 100 g rjavega sladkorja
- 5 lističev sveže mete (in nekaj lističev za dekoracijo)
Kako se lotimo?
- Najprej naredimo sladkorni sirup. Sladkor raztopimo v vodi in počasi kuhamo, da v približno pol vode povre.
- Ribez osmukamo z vejic. Lističe mete natrgamo. Zmeljemo ga z meto in kašo precedimo skozi gosto cedilo.
- Prepasiran ribez zmešamo s sladkornim sirupom.
- Prelijemo v nizko stekleno posodo, tako da sega sladoled največ dva ali tri prste visoko.
- Postavimo v zamrzovalnik. Ko se začne strjevati, večkrat dobro premešamo. Uporabimo plastično lopatko.
- Sladoled naložimo v desertne posodice in okrasimo z lističi mete.