OSVEŽITEV

Naredimo ribezov sladoled

Objavljeno 01. julij 2013 12.40 | Posodobljeno 01. julij 2013 12.42 | Piše: Beba Splichal

Sadež poletja je najboljši svež, še posebno če jagode osmukamo in pojemo kar med obiranjem.

Ribez osmukamo z vejic. Lističe mete natrgamo. Foto: Hana Splichal

Ribez, kiselkast, osvežilen sadež poletja je najboljši svež, še posebno če jagode osmukamo in pojemo kar med obiranjem. Tako ohranimo največ vitamina C, ki ga ima ta sadež res veliko. V kuhinji ga najbolj cenijo Francozi. Pripravljajo žele, omake, sokove in liker. Hitra sladica za vsak dan je navaden biskvit, ki ga pred peko posujemo z ribezom. Rdeči je v sladicah zanimiv zaradi intenzivne barve, črni pa ima bolj izrazit okus in vonj. Ker je ribez marsikomu prekisel, je dobra rešitev tudi sladkan ribezov kompot.

Pripravimo, preden začnemo:

  • gosto cedilo,
  • nizko stekleno posodo,
  • primerno za zamrzovanje.

Sestavine:


  • 300 g ribeza
  • 2 dl vode
  • 100 g rjavega sladkorja
  • 5 lističev sveže mete (in nekaj lističev za dekoracijo)

Kako se lotimo?

  • Najprej naredimo sladkorni sirup. Sladkor raztopimo v vodi in počasi kuhamo, da v približno pol vode povre.
  • Ribez osmukamo z vejic. Lističe mete natrgamo. Zmeljemo ga z meto in kašo precedimo skozi gosto cedilo.
  • Prepasiran ribez zmešamo s sladkornim sirupom.
  • Prelijemo v nizko stekleno posodo, tako da sega sladoled največ dva ali tri prste visoko.
  • Postavimo v zamrzovalnik. Ko se začne strjevati, večkrat dobro premešamo. Uporabimo plastično lopatko.
  • Sladoled naložimo v desertne posodice in okrasimo z lističi mete.

 

Deli s prijatelji