KUHINJA

Naredimo marmelade in džeme

Objavljeno 20. junij 2015 12.00 | Posodobljeno 20. junij 2015 12.00 | Piše: K. C.

Svežina od poletja do poletja.

Limonina marmelada po turško

Zdaj ko imamo na voljo še posebno veliko svežih, zrelih plodov, ni lepšega obdobja za vkuhavanje marmelad in džemov. V zajetnem priročniku Iz domače skrinje avtoric Petre Casparek in Erike Casparek - Türkkan smo izbrskali tri zanimive recepte za predelavo sadja, ki nam z barvitostjo, vonjem in okusom popestri tudi najbolj turobne jesensko-zimske dni. Tako bomo spet laže počakali poletje, saj vedno prehitro mine.

Limonina marmelada po turško 

Za 10 kozarcev

  • 2 kg biolimon z debelo lupino
  • 1,5 kg želirnega sladkorja
  • sok 2 limon

Limone operemo in osušimo.

Z nožičkom za strganje z limon na tanko ostrgamo trakove in jih zavržemo.

Ostrgane limone damo v veliko posodo, prelijemo z vodo, zavremo, pokrijemo in kuhamo do mehkega od 35 do 40 minut.

Limone poberemo iz vode in na pladnju ohladimo.

Sok, ki se izcedi, in 250 ml vode od kuhanja prihranimo.

Limone prečno prerežemo.

Izpraskamo sadno meso in vlakna ter oboje zavržemo.

Zunanje lupine limon podolžno razrežemo na osmine, nato pa prečno na 1/2 cm široke trakove.

Zmešamo jih z izcejenim sokom, vodo od kuhanja in sladkorjem, pokrijemo in pustimo stati čez noč.

Nato vse zavremo in med občasnim mešanjem kuhamo pet minut.

Primešamo limonov sok.

Marmelado nadevamo v kozarce in zapremo.

Zaprte kozarce za 30 minut postavimo na glavo, nato jih obrnemo in ohladimo.

Marelični džem po francosko 

Za 12 kozarcev

  • 2 kg aromatičnih sladkih marelic
  • 1600 g sladkorja
  • 3 limone

Marelice operemo, razpolovimo in izkoščiščimo.

Marelične polovice dodatno prečno prerežemo, jih menjaje s sladkorjem nadevamo v veliko kozico, pokrijemo in pustimo čez noč stati, da izpustijo sok.

Limone ožmemo. Limonov sok zlijemo k marelicam, premešamo in vse zavremo.

Kuhamo na srednjem ognju od 25 do 30 minut.

S kuhanega džema posnamemo peno in ga takoj nadevamo v pripravljene kozarce.

Kozarce zapremo, jih za pet minut postavimo na glavo, nato jih obrnemo in ohladimo.

Tribarvni ribezov džem 

Za 20 kozarcev

  • po 1,1 kg rdečega, belega in črnega ribeza
  • 3 kg želirnega sladkorja

Vsako sorto ribeza posebej operemo in odcedimo.

Jagode osmukamo s stebelc.

Po kilogram vsake sorte damo ločeno v tri posode, v vsako vmešamo želirni sladkor, pokrijemo in pustimo stati čez noč, da sadje odda sok.

Črni ribez zavremo in kuhamo 4–5 minut.

Vroč džem nalijemo v pripravljene kozarce do ene tretjine in pustimo, da se strdi.

Beli ribez v 4–5 minutah skuhamo v džem in ga previdno porazdelimo po plasti iz črnega ribeza, tako da so kozarci napolnjeni do dveh tretjin.

Pustimo, da se džem strdi.

Na koncu v 4–5 minutah skuhamo še džem iz rdečega ribeza in ga porazdelimo po belem.

Kozarce takoj zapremo in ohladimo. 

Deli s prijatelji