Po definiciji je namaz zelo splošen in ohlapen izraz za vsako mazljivo živilo. Zanj je mogoče uporabiti vse, kar se da namazati z nožem na kruh, pecivo, toast, prepečenec ali s čopičem na različno testo in meso pred pečenjem. Na kruh običajno mažemo maslo, različne smetanove, sirne, ribje, zelenjavne ali druge namaze, testo v glavnem premažemo z jajčnimi in maslenimi, meso pa z medenimi in začinjenimi namazi. Kuharska domišljija pri tem nima meja, omejitev je le harmonija okusov.
Za hitro potešitev lakote lahko dober kruh preprosto namažemo z izbranim namazom. Poleg raznih kupljenih nutel, paštet in filadelfij ter podobnih industrijskih izmišljij lahko boljše in bolj zdrave pripravimo sami iz svežih ali vloženih sestavin, na primer avokadovega, sardelnega, gobovega, tunovega ipd.
Za sardelni namaz z vilicami pretlačimo konzervirane sardele, jim primešamo pretlačeno skuto, sesekljano trdo kuhano jajce, kislo kumarico ali kapre in peteršilj ter dodamo nekaj kapljic limonovega soka. Solimo in popramo po okusu. Podobno lahko naredimo tudi sardelno maslo, tako da v maslo umešamo pretlačene sardelne filete, žlico sesekljanih kaper (neobvezno), solimo in popramo. Tunov namaz s tuno iz konzerve lahko pripravimo tudi z majonezo, kar je sicer okusno, ne pa tudi najbolj zdravo. Za zdravje, in ne le brbončice pa je, nasprotno, odličen avokadov namaz iz pretlačenega avokada in limonovega soka, ki ga po želji lahko solimo in popramo. S to zmesjo namažemo rezine kruha in jih okrasimo s paradižnikom ter peteršiljem.