SKARUČNA

Namazano v najdaljšo noč

Objavljeno 27. december 2012 13.15 | Posodobljeno 27. december 2012 13.15 | Piše: S. N.

Slavko Žagar&Žagar Slavko piše na tabli gostilne v Skaručni.

Liptaver (foto: Dean Dubokovič).

Sin Slavko, ki je po očetu prevzel gostilno, poka od energije, njegovi krožniki pa pokajo pod težo dobrot. Tisti, ki so Slavca že videli, ko je v polni formi – in v formi je pravzaprav vedno – bodo potrdili: Skaručna oddaja pozitivne vibracije. Že začetek je v stilu 8, saj se miza že po nekaj minutah šibi pod težo in številom hladnih predjedi in namazov; Skaručna je pač gostilna za guliverje.

Kuhan goveji jezik, žolca z domačim bučnim oljem in trdo kuhanim jajcem, beli inčuni v limonovem soku s kaprami, mesna pašteta, liptaver, albuminska skuta z bučnim oljem, sir v oljčnem olju in skuta z gorčičnimi semeni in zelišči: 8 hladnih predjedi s Slavkovega jedilnika, ki bodo kot nalašč za silvestrsko noč predvsem za vse tiste, ki jim ni do pretiranega kuhanja, saj se da vse pripraviti vnaprej – in se potem prepustiti silvestrovanju. Vsi recepti veljajo za 4 osebe, za poživitev so na Skaručni na mizo postavili še doma vložene šparglje in bučke. 

 Kuhan goveji jezik

  • 100 g govejega jezika
  • 10 g sira (60 % kozji sir, 40 % ovčji)
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 strok sesekljanega česna

Na rezine kuhanega govejega jezika polijemo oljčno olje, dodamo česen in naribamo sir.

Žolca z domačim bučnim oljem in trdo kuhanim jajcem

  • 100 g žolce
  • pol čebule
  • ščepec popra
  • 2 žlici bučnega olja
  • 2 žlici domačega kisa
  • 4 rezine kuhanega jajca

Žolco zabelimo z domačim bučnim oljem ter kisom, poprom, jajcem in narezano čebulo.
image

Beli inčuni v limonovem soku s kaprami

  • 10 g inčunov
  • 4 g kaper
  • 4 rezine čebule
  • peteršilj

Na Skaručni so inčuni z otoka Lastovo, marinirani v limonovem soku, z dodatkom hvarskih kaper v kisu ter sveža čebula.

Mesna pašteta

  • 25 g junčjih jeter
  • 5 g junčjega jezika
  • 2,5 g račjega mesa
  • 2,5 g gosjega mesa
  • 10 g bočnika
  • 2,5 g svinjskega jezika
  • 2,5 g kurjih srčkov
  • 1,5 g jušne zelenjave
  • šilce vinjaka

Na čebuli prepražimo junčja jetra, kurje srčke, posebej se skuhajo goveji bočnik, goveji jezik in svinjski jezik. Račko in gosko spečemo skupaj z drobovino in mastjo v krušni peči, odstranimo kosti ter vse skupaj združimo in dodamo jušno zelenjavo. Na koncu dodamo sol, poper, česen in zalijemo z vinjakom. Na hitro ohladimo ter zmeljemo v pašteto.

Liptaver

  • 100 g polmastne skute
  • srednje velika čebula
  • žlica kisle smetane
  • paprika
  • feferoni
  • sol
  • poper

Skuti dodamo zelo na drobno sesekljano čebulo, ostro suho papriko, z domačega vrta zmlete pekoče posušene feferone, sol, poper – po okusu – ter damo čez noč to v hladilnik.

Albuminska skuta z bučnim oljem

  • 150 g albuminske skute
  • ščepec soli
  • bučno olje
  • pol žličke prepraženih zmletih bučnih semen

Pripravi se iz sirotke, potem ko mleko ob pomoči sirišča sesirijo in izstopi kazein, ki skupaj z večino mlečne maščobe tvori sir. Sirotka se segreje na 92 stopinj, doda se nekaj kisave, to je mlečnokislinsko fermentirane sirotke, in na površini sirotke izstopi albuminska skuta. Albuminsko skuto posolimo, polijemo z bučnim oljem ter posujemo z bučnimi semeni.
image

Sir v oljčnem olju

  • 50 g sirovih obrezkov
  • poper

Posoljene sirove obrezke vložimo v oljčno olje, kjer zorijo en mesec. Narejeni so iz polnomastnega kravjega sira. Na krožniku jih popramo po okusu.

Skuta z gorčičnimi semeni in zelišči

  • 100 g skute
  • gorčična semena
  • koprc
  • peteršilj

Semena, koprc in peteršilj vmešamo v skuto, da dobimo mazav namaz. 

Deli s prijatelji