Cvetove lahko še naprej občudujemo, medtem ko si za posladek iz testa pripravimo ocvrte hrustljave vrtnice.
Sestavine:
- 8 žlic bele pšenične moke,
- 2 jajci,
- ščepec soli,
- olje za cvrtje,
- marmelada,
- sladkor v prahu za posip.
Pripomočki:
Okrogli modeli za izrezovanje s premeri 6, 5, 3 cm (namesto teh lahko uporabite kozarce), valjar, nož, posoda za cvrtje.
S prsti rumenjaka razlijemo
V skledo stresemo moko. Od dveh jajc ločimo rumenjak in beljak. Malo beljaka vzamemo stran, da ga bomo pozneje porabili za lepljenje, iz preostanka stepemo trd sneg.
Rumenjaka položimo v jamico, ki smo jo naredili na sredini moke. S prsti rumenjaka razlijemo in potresemo s ščepcem soli. Nato k moki in rumenjakom pridamo sneg in ga previdno vmešamo. Vedno mesimo od sredine navzven.
Testo pokrijemo s kuhinjskim prtom in ga pustimo počivati 15 minut, nato ga na tanko razvaljamo za noževo konico debelo.
Sredino kroga pomažemo z beljakom
Iz testa izrežemo kroge treh velikosti. V večjega in srednjega naredimo ob robu po 4 ali 5 zarez, najmanjšega pustimo brez njih. Sredino največjega kroga pomažemo z beljakom, nanj položimo srednji krog, pazimo, da zareze niso na istem mestu kot na večjem. Sredino ravno tako pomažemo z beljakom in nanj pritisnemo najmanjši krogec.
Tako zlepljene rože polagamo v vroče olje in ocvremo do zlato rumene barve.
Preizkus pravilne temperature olja za cvrtje: okoli ročaja suhe kuhalnice, ki jo potopimo v olje, se morajo začeti delati mehurčki.
Vrtnice se med cvrtjem razprejo, s penovko jih vzamemo iz posode za cvrenje in polagamo na papirnato brisačo, da se vpije odvečna maščoba. Na sredino ohlajenih položimo žličko marmelade in na cvet posujemo s sladkorjem v prahu.
Krhke vrtnice bodo popestrile praznično mizo, zložene v košarici so hitro pripravljeno in domiselno darilo za naše sladkosnedne prijatelje.