GOSPODINJSKA

Najslajše vrtnice

Objavljeno 11. junij 2014 20.00 | Posodobljeno 11. junij 2014 20.00 | Piše: Andreja Žulič
Ključne besede: vrtnice

Vrtnice so v polnem cvetu, tako lepe in dišeče, da bi jih človek kar pojedel. Čeprav so cvetovi užitni in primerni celo za kuhanje marmelad, le redko pristanejo na naših krožnikih.

Mična ponudba za nenapovedane goste. Foto: A. K. Baribal

Cvetove lahko še naprej občudujemo, medtem ko si za posladek iz testa pripravimo ocvrte hrustljave vrtnice.

Sestavine:

  • 8 žlic bele pšenične moke,
  • 2 jajci,
  • ščepec soli,
  • olje za cvrtje,
  • marmelada,
  • sladkor v prahu za posip.

Pripomočki:

Okrogli modeli za izrezovanje s premeri 6, 5, 3 cm (namesto teh lahko uporabite kozarce), valjar, nož, posoda za cvrtje.

S prsti rumenjaka razlijemo

V skledo stresemo moko. Od dveh jajc ločimo rumenjak in beljak. Malo beljaka vzamemo stran, da ga bomo pozneje porabili za lepljenje, iz preostanka stepemo trd sneg.

Rumenjaka položimo v jamico, ki smo jo naredili na sredini moke. S prsti rumenjaka razlijemo in potresemo s ščepcem soli. Nato k moki in rumenjakom pridamo sneg in ga previdno vmešamo. Vedno mesimo od sredine navzven.

Testo pokrijemo s kuhinjskim prtom in ga pustimo počivati 15 minut, nato ga na tanko razvaljamo za noževo konico debelo.

Sredino kroga pomažemo z beljakom

Iz testa izrežemo kroge treh velikosti. V večjega in srednjega naredimo ob robu po 4 ali 5 zarez, najmanjšega pustimo brez njih. Sredino največjega kroga pomažemo z beljakom, nanj položimo srednji krog, pazimo, da zareze niso na istem mestu kot na večjem. Sredino ravno tako pomažemo z beljakom in nanj pritisnemo najmanjši krogec.

Tako zlepljene rože polagamo v vroče olje in ocvremo do zlato rumene barve.

Preizkus pravilne temperature olja za cvrtje: okoli ročaja suhe kuhalnice, ki jo potopimo v olje, se morajo začeti delati mehurčki.

Vrtnice se med cvrtjem razprejo, s penovko jih vzamemo iz posode za cvrenje in polagamo na papirnato brisačo, da se vpije odvečna maščoba. Na sredino ohlajenih položimo žličko marmelade in na cvet posujemo s sladkorjem v prahu.

Krhke vrtnice bodo popestrile praznično mizo, zložene v košarici so hitro pripravljeno in domiselno darilo za naše sladkosnedne prijatelje.

Deli s prijatelji