SLOVENSKI PRVAK

Najboljšo pašto kuha Slovenec

Objavljeno 23. junij 2016 16.30 | Posodobljeno 23. junij 2016 16.30 | Piše: Bl. Ko.

Kuhar jure tomič iz brežiške ošterije Debeluh je zmagovalec 5. svetovnega prvenstva v pripravi testenin, objavljamo njegov zmagovalni recept.

Juretu Tomiču je nagrado izročil podpredsednik skupine Barilla, Paolo Barilla. Fotografija: arhiv Barille.

PARMA – Italijansko mesto Parma, Unescova kulinarična destinacija, je prejšnji konec tedna gostila dva pomembna kulinarična dogodka – festival kulinarike Gola Gola in Svetovno prvenstvo v pripravi testenin. Tekmovanje, na katerem se v kuhanju testenin preizkusijo vrhunski kuharji, je letos potekalo že petič, vsako leto pa ga organizira Akademija Barilla. Novost letošnjega leta je bilo tekmovanje mladih kuharskih talentov, ki so morali znanje pokazati pri uporabi kultnih Barillinih špagetov številka 5. V strokovni žiriji tekmovanja mladih je bil član tudi slovenski kuhar Matjaž Cotič, lanski svetovni podprvak v kuhanju testenin.

Ko smo v petek izvedeli, da se je med štiri finaliste v kategoriji izkušenih kuharjev, kjer se je za vstop v finale potegovalo 17 vrhunskih kuharjev iz vseh vetrov, uvrstil naš Jure Tomič, je napetost v slovenskem taboru naraščala. Na predvečer sobotnega finala je veteran tekmovanja Cotič našemu tekmovalcu podal še nekaj koristnih napotkov.

Naslednje dopoldne je šlo zares. Štirje finalisti – poleg našega Tomiča še Marko Delio (Španija), Umberto Massimo Gorizia (Nemčija) in Jošitako Mijamota (Japonska) – so tokrat kuhali v živo pred VIP-žirijo, v kateri so sedeli Davide Oldani, kuhar nagrajen z Michelinovo zvezdo in predsednik žirije, igralka Vittoria Belvedere, kuhar Paolo Lopriore in podpredsednik skupine Barilla Paolo Barilla.

Strast, novi izdelki, nove tehnike in dizajn

Jure Tomič je poznan kuhar in sommelier, ki se je rodil leta 1981 v Brežicah. Po končanem študijskem programu živilstva in prehrane se je popolnoma posvetil gastronomiji. Izkušnje je nabiral v številnih majhnih restavracijah, nato pa odprl družinsko restavracijo Ošterija Debeluh v Brežicah. Pred prvenstvom je dejal: »Že kot otrok sem čutil strast do kuhanja, to me navdušuje: novi izdelki, novi stili, nove tehnike in, seveda, dizajn in inovacija.«


Kot zadnji je pred občinstvom in žirijo krožnik pripravil naš Jure Tomič, ki je na koncu prepričal z receptom, kjer je na simbolni ravni združil kulinariko in kulturo obeh držav. Glavno vlogo na njegovem krožniku so na eni strani igrale testenine – izbral je polnozrnate svedrčke znamke Barilla – kot temelj italijanske kulinarike in kulture in na drugi bučke in bučno olje kot slovenska tradicija. Jed je serviral v posebni posodici, ki je spominjala na vulkansko goro, in jo na koncu posul z belim prahom bučnega olja, ki, kot nam je povedal Jure, simbolizira sneg. Idejo zanj je dobil ob misli na slovenske prvake belih strmin, kot sta Tina Maze in Peter Prevc.

Juretov krožnik polnozrnatih testenin fusilli integrali Barilla s kozjim sirom in bučkami mu je na koncu prinesel zmago in ga za vedno zapisal med prvake v kuhanju testenin. Nagrado mu je izročil podpredsednik skupine Barilla, Paolo Barilla.
 

Deli s prijatelji