SLADKO

Najboljši pisarniški smuti

Objavljeno 17. maj 2016 14.15 | Posodobljeno 17. maj 2016 14.15 | Piše: Beba Splichal

Smuti s suhim sadjem je odličen za pisarniško malico.

Foto: Hana Splichal

Smuti s suhim sadjem je odličen za pisarniško malico. Izbrana kombinacija naredi poživljajoč učinek in za kar nekaj časa nasiti. Rozine in datlji v hipu dvignejo energijo (visok glikemični indeks), ko ta pade, pa nas do poznega kosila držijo pokonci fige, mandlji in slive, ki počasi dvigujejo raven sladkorja (nizek glikemični indeks). Svojo vlogo ima tudi čudežni kardamom – čisti jetra (kjer se kopiči slaba volja), spodbuja prebavo (zaradi sedenja pogosto prepočasna) in zmanjšuje glavobol. Ker v smutiju ni svežega sadja ali zelenjave, ga brez zadržkov pripravimo zjutraj in pojemo čez nekaj ur. Ne oksidira in ni hitro pokvarljiv, kar je sicer težava pri smutijih za s seboj.

Kaj potrebujete: 

  • 2 suhi figi
  • 2 žlici zlatih rozin
  • 4 datlji
  • 4 suhe slive
  • 4 mandlji (ali žlička nalistanih)
  • četrt žličke kardamoma 
(ali 2 cela kardamoma)
  • rastlinsko mleko ali jogurt
Kako se lotimo?

1. Suho sadje in neolupljene mandlje ločeno namočimo za več ur, najbolje čez noč. Slive prodajajo že zmehčane, kar je za ta recept nepotrebno.

2. Mandlje odcedimo (voda je grenka in neuporabna, celo malo škodljiva) in jih olupimo z nožkom, da so beli. Z velikim in ostrim rezilom jih narežemo na tanke lističe. Pripravo skrajšamo, če kupimo že nalistane mandlje.

3. V dober mešalnik (blender) stresemo sadje s tekočino vred, v kateri se je namakalo. Še prej slivam in datljem odstranimo koščice.

4. Posujemo s kardamonom v prahu ali s črnimi zrnci celega kardamona (rjavo zelena lupina ni užitna) ter zmeljemo. Če želimo zelo sladek smuti, dodamo še sladilo po želji (npr. agavin sirup).

5. Smuti razredčimo z rastlinskim mlekom ali jogurtom do želene gostote (naj ne bo preveč tekoč), nalijemo v transporter (npr. steklen kozarec za vlaganje) in posujemo z nalistanimi mandlji.
 



 

Deli s prijatelji