SLASTNO

Najboljša pica na svetu v Ljubljani

Objavljeno 25. maj 2015 20.20 | Posodobljeno 25. maj 2015 20.21 | Piše: A. J.

Trikratni svetovni prvak Gianni Calaon na leto pripravi okoli 30.000 pic.

Ena od pic velikank, ki jih je Gianni Calaon spekel za goste restavracije Angel. Foto: Dejan Javornik

Pica, najbrž najbolj priljubljena jed italijanske kuhinje, tekne tudi slovenskim želodčkom. Ti se bodo zato zagotovo razveselili dejstva, da bo slastni krog testa z najrazličnejšim nadevom v Sloveniji v prihodnjih letih pripravljalo vse več picopekov z mednarodnim potrdilom. Te v skrivnosti pravilne peke pic na posebnih tečajih uvaja trikratni svetovni prvak Gianni Calaon. Kako slastne so njegove pice, so se lahko pred časom prepričali tudi naključni obiskovalci restavracije Angel v Ljubljani, kjer je mojster zanje ves dan pripravljal – brezplačne! – pice velikanke.

Nazadnje je slavnega picopeka na prvo mesto izstrelila schiocchiarella. Posebnica med picami se od sestric razlikuje po testu; to ni tanko in ploščato, kot smo vajeni, ampak nagubano in z zračnimi mehurčki, zaradi katerih, ko jo prerežemo, spominja na kruh. »Danes sem obiskovalcem pripravil dve pici, posebno različico margerite, margerita revisitata s svežo baziliko in buratto (posebna vrsta mocarele op. a.), in schiocchiarello,« nam je ob obisku povedal slavni mojster. Recept za zmagovalko je sicer skrivnost, mojster pa je za Slovenske novice razkril nekaj podrobnosti o njenem nadevu. »Čez celotno pico stopim mast, premažem, jo dam za nekaj časa v pečico. Nato jo vzamem ven, dodam sestavine – mocarelo, sladki paradižnik, kroglice sveže bazilike,« je opisal. Picopek, ki pripravi okoli 30.000 pic na leto, nam je zaupal še, da je ključ za pripravo dobre pice pravzaprav preprost: dobra moka, kakovostne sestavine in dober občutek za kombiniranje sestavin.

Sicer pa imamo v Sloveniji tudi svojega državnega prvaka, ki ga je pomagal izbrati prav Calaon. »Društvo picopekov Slovenije je letošnje tekmovanje v peki pic, kjer so sodelovali tudi Slovenci, organiziralo februarja. Pice je ocenjevala štiričlanska komisija – gospod Eduardo Mainardi kot sponzor društva, gospod Calaon kot svetovni prvak, en član komisije z italijanske akademije picopekov in jaz kot predsednik društva,« razlaga Boris Sardot. Aktualni slovenski prvak v peki pic je Gregor Jerman iz Picerije Capris v Kopru. Na prvem tekmovanju v peki pic leta 2012 je ta naslov osvojil Jasmin Ružnič.

Da gredo tudi Slovencem najboljše pice na svetu dobro v slast, smo se lahko prepričali na lastne oči v restavraciji Angel, kjer je mojster vse popoldne pridno dostavljal nove in nove porcije te italijanske specialitete. Med delom pa si je vzel še toliko časa, da nam je zaupal, s kakšno pico si najraje postreže sam: »Cuore granata – paradižnik, grana padano, mocarela in suh paradižnik.«

Deli s prijatelji