SLADKO

Naj bo praznik vsak dan

Objavljeno 27. november 2012 15.15 | Posodobljeno 27. november 2012 15.15 | Piše: Sabina Obolnar

Za vas sem izbrala tri recepte, ki so mi jih že pred leti podarile prijateljice.

Mali zamorček.

Najprej sem se s spodnjimi dobrotami sladkala pri njih, zdaj jih prav mojstrsko obvladujem sama. Meni ugajajo, upam, da bodo tudi vam.

Mali zamorček

Ta recept mi je podarila prijateljica Dena. Božanski je in primeren za vsak dan, zagotovo ne sme manjkati na božični večer.

  • Potrebujete: 11 dag sladkorja, 11 dag mletih orehov, 11 dag čokolade v prahu, 7 dag masla in 6 jajc.
     
  • Priprava: Rumenjake, sladkor in maslo dobro penasto umešate. Dodate stepene beljake, čokolado in orehe. Model s premerom 16 cm zelo dobro namažete z maslom in potresete z drobtinami. Vanj vlijete testo. Kuhate v sopari 45 minut.
     
  • Ko je kuhano, pokrovko odkrijete in dobro ohladite, najbolje čez noč. Preden ga stresete iz modela, dobro pretresete posodo, da lepo odstopi. Ponudite s kančkom smetane.

Pomarančni piškoti s koščki čokolade

Tega sem dobila od Darje, ki je izvrstna kuharska in slaščičarska umetnica. S temi piškoti res ne morete zgrešiti: okusni so in stanovanje vam bo izvrstno zadišalo.
image

  • Potrebujete: 400 g bele moke, 130 g jedilnega škroba, 4 žličke pecilnega praška, 200 g sladkorja, 2 zavitka vaniljevega sladkorja, 2 pomaranči (naribana lupinica), 3 jajca, 250 g mehkega masla in 200 g črne čokolade.
     
  • Priprava: Belo moko in jedilni škrob zmešate s pecilnim praškom, nato dodate sladkor, vaniljev sladkor, naribano pomarančno lupinico, jajce in maslo. Vse sestavine dobro ugnetete z gnetilnima kavljema, sprva pri najmanjši, nato pri najvišji hitrosti.
     
  • Čokolado narežete na koščke (ročno z nožem), primešate v testo in dobro ter hitro ugnetete.
     
  • Iz testa izoblikujete šest svaljkov, postavite za pol ure v hladilnik, da se testo učvrsti, nato pa jih narežete na 5 mm tanke rezine. Te naložite na peki papir, malo bolj narazen, ter postavite v ogreto pečico. Pečete pri 180 do 200 stopinjah približno 10 minut.

Baklava

To sem pred davnimi leti dobila od Sofije. Zelo preprosto in vedno pozitivno deluje na ljudi.

  • Potrebujete: kg orehov (jaz jih dam od 70 do 80 dag), pol kg tankega testa (kupim na tržnici), kg sladkorja (jaz ga dam samo pol kg), 1 maslo, slaba 2 dcl olja in najmanj 8 dcl vode.

    image
  • Priprava: pest sladkorja (odvzamete zgornji količini) zmešate med grobo mlete orehe. Položite prvo plast testa v klasični pravokotni pekač (lahko tudi podobno velikost v okroglega), posujete na tanko z orehi. Nadaljujete po tem vrstnem redu, dokler ne porabite vsega testa in orehov, končate s testom. Nato zelo natančno razrežete na kocke (približno 5 x 5 cm) in jih prelijete s stopljenim maslom in oljem, tako da se lepo vpije. Še enkrat preverite, ali so kocke res dobro prerezane. Potem daste v pečico na 180 stopinj, pečete 40 minut (ko rahlo porumeni vrhnja plast).
     
  • Medtem zavrete vsaj 8 dcl vode s sladkorjem (kar ga je ostalo od navedene količine). Ko je baklava pečena, jo prelijete s sladko vodo. Dobro ohlajeno pokrijete s folijo, da se med počitkom ne izsuši. Pustite počivati dan ali dva. Naj vam ugaja. 
Deli s prijatelji