Mama je pripravila za malico dva, tri sendviče. Dva kosa kruha, če smo bili posebno pridni, pa žemljice, vmes posebno salamo, rezino sira in malo kislih kumaric, je zavila v pisane papirnate prtičke in spravila v plastično vrečko. Za žejo pa pingo, ki sem ga oni dan opazil v trgovini, le da ni več v tistem starem tetrapaku.
Po belem smo utrujeni
Predstavljajte si, sendviči so se ves dan greli v vročem avtobusu. A takrat smo jih z užitkom pojedli, če smo kakšnega prinesli domov, smo ga zmazali za večerjo. Danes bi jih bržkone zavrgli kot pokvarjene.
Sendvič je po vsej verjetnosti najbolj globalno razširjen prigrizek, ki si je v letih pridobil status nezdravega obroka. Upravičeno? Najbrž bo kar držalo, bel, prazen kruh ali žemlja, salame ali klobase slabše kakovosti, morda še sir in kakšen namaz za podlago. Hitro nasiti, a priznajmo, potem smo tudi hitro lačni, pa še utrujeni postanemo. Strokovnjaki pravijo da zato, ker bel kruh dvigne sladkor v krvi, poleg tega pa je težje prebavljiv in nam kar nekako obleži v želodcu.
Domači kruhki po meri
Po drugi strani pa je sendvič nadvse priročen, zlasti za na pot, ko je treba nekaj na hitro pojesti. Tudi v službi je za marsikoga vsakdanja malica, saj pogosto nimamo ne možnosti ne časa, da bi si privoščili kuhan obrok. Enostavno, sendvič pripravimo ali kupimo vnaprej, zavitega v folijo, ki jo potem odvržemo v smeti, ne potrebujemo nikakršne posode ali pribora.
Pa smo se v naši pekarni Deveta vas vprašali, zakaj ne bi bil tudi sendvič zdrav in polnovreden obrok. Vse se kajpak začne s kruhom, ki je osnova vsakega sendviča. Naj bo zdrav, pripravljen iz pirine, kamutove ali pšenične polnozrnate moke, kar koli bomo naložili vmes, bodisi zelenjavo, namaze bodisi salame, zagotovo bo okusen.
Ker polnovredni kruh drugače deluje na presnovo kot beli, ogljikovi hidrati se namreč počasi presnavljajo, raven sladkorja pa se ne dvigne, bomo po takem sendviču bolj in predvsem dlje siti pa tudi prebava bo boljša. Niti zaspanosti ne bomo čutili, tak kruh nas bo kvečjemu poživil.
Ker je bolj obstojen od belega, bo tudi sendvič dlje ohranil svežino. Naj bo torej pirin, kamutov, ajdov... z zelenjavo pomazan.
Poletni sendvič
Pa se poigrajmo s kruhom doma. Iz polnovredne moke spečemo žemlje, štručke ali kruhke različnih oblik in velikosti. Za mamo in očeta večje, za otroke manjše, tako bo imel vsak sendvič po svoji meri.
Denimo takole: Rezino pirinega kruha ali polovico domače pirine štručke res na tanko namažemo z maslom. Obložimo s tankimi rezinami lososa, rukolo in narezano mocarelo. Dodamo najljubšo poletno zelenjavo: narezan češnjevec, kumare ali papriko in potresemo z nasekljanim drobnjakom. Pokrijemo z drugo rezino izbranega kruha.