OKUSNO

Movia: lunar chardonnay 2008

Objavljeno 09. maj 2012 20.20 | Posodobljeno 09. maj 2012 20.21 | Piše: Jože Splichal

H Kristančičevemu lunarju iz chardonnayja je Tomaž Kavčič na Zemonu ponudil posebne vrste suši, ki je nastal po izročilu bivše Jugoslavije.

Po prvem lunarju, ki je bil iz rebule, je Aleš Kristančič ustvaril naslednjega, ki je iz chardonnayja. Razen sorte je razlika tudi v tem, da je rebula zorela osem mesecev, chardonnay pa devet. Letnik 2008 ima 14 odstotkov alkohola, povprečna starost trt je 29 let, gre pa za biološki lunar. Aleš pravi: »Grozdje smo obirali pozno, od trte do vrenja nista minili več kot dve uri. Zrepkano grozdje gre v nove 220-litrske francoske hrastove sode s posebnim pokrovom, vretje se začne v grozdnih jagodah, po devetih mesecih ob polni luni vino pretočimo na prosti pad v steklenice – brez žvepla, brez filtracije, brez prešanja.« Vino še pol leta odleži v steklenicah, preden gre na trg.

Suše iz bivše Jugoslavije

Posebno vino – poseben krožnik. Tomaž Kavčič nikoli ni kopiral idej iz drugih kuhinj, nikoli na primer ni stregel azijskega sušija. Tokrat – tu ga imate: suši iz bivše Jugoslavije, ker je iz vsake nekdanje republike vzel nekaj značilnega. Torej: krema iz hrena je slovenska in klasika te restavracije. Na kremi je pena iz mladega svežega sira (kajmak, Srbija), povrhu so ikre iz postrvi (Črna gora). Potem pa pride vlečeno testo (klasika iz Bosne za bureke), polnjeno s tunom (Hrvaška) in v družbi ajvarja (Makedonija).

Deli s prijatelji