MORSKO

Morski prigrizki: osvežilni, dobri in zdravi

Objavljeno 18. junij 2014 15.00 | Posodobljeno 18. junij 2014 15.00 | Piše: Katja Cah

Morska hrana je lahko tudi kot prigrizek pred televizijo.

Hrano, ki prihaja iz morja, si poleti privoščimo s posebno slastjo in ob vsaki priložnosti, tako na umirjenem zmenku kot na hrupni zabavi. Tudi pred televizijskim zaslonom, ko spremljamo napete tekme svetovnega nogometnega prvenstva, naj nezdrave, preslane ter premastne prigrizke iz vrečk zamenjajo jedi z ribami in morskimi sadeži.

Ostrige na ledu

  • šalotka
  • 5 JŽ rdečega vinskega kisa
  • JŽ vode
  • 24 ostrig
  • Šalotko olupite in narežite na drobne kocke.
  • V skledi zmešajte rdeči vinski kis, vodo in šalotko.
  • Ostrige s posebnim nožem odprite.
  • Ponudite jih na zdrobljenem ledu, ki ste ga porazdelili po pladnju.
  • Nanj v skledici postavite tudi omako.
  • Zraven na manjšem krožniku ponudite na majhne kose narezan črn kruh, premazan z maslom.

(Vir: Ribe in morski sadeži, založba Učila)
image

Nabodala s tunom

  • za 8 nabodal
  • 250 g surovega tuna
  • limona
  • žlica limonovega soka
  • žlica ekstradeviškega olivnega olja
  • 16 kaprovčevih plodov
  • 8 zelenih oliv, nadevanih z inčuni
  • Osem lesenih nabodal namakamo v mrzli vodi eno uro, da se med peko ne zažgejo.
  • Surovega tuna narežemo na 24 enako velikih kock.
  • Limono olupimo (brez grenke bele spodnje plasti) in lupino narežemo na tanke trakove.
  • V skledi zmešamo tuna, limonovo lupinico in sok ter olivno olje.
  • Na vsako nabodalo izmenično nanizamo tri kose tuna, dva kaprovčeva plodova in eno zeleno olivo.
  • Nabodala damo v nekovinsko posodo in prelijemo z marinado.
  • Pod vročim žarom pečemo štiri minute, vmes enkrat obrnemo.

(Vir: Okusi Sredozemlja, Cankarjeva založba)

Polnjena kumara 
z dimljeno postrvjo

  • 2 sveži kumari
  • 12 dag dimljene postrvi
  • 2 žlici limonovega soka
  • šalotka
  • žlica kaper
  • peteršilj
  • pol žličke gorčice
  • sol
  • poper
     
  • Kumari olupi in nareži na kose.
  • Vsak kos posebej izdolbi, da pripraviš prostor za polnilo.
  • Izdolbenim kosom kumare robove oblikuj na slikovit način in jih postavi za 10 do 15 minut v hladilnik.
  • Iz ostalih sestavin zmešaj polnilo.
  • Z njim napolni ohlajene kumarice.

(Vir: Domača kuhna pa to ali otroci obujajo zgodovino slovenske kulinarike, založba Didakta

Deli s prijatelji