Brez dežja ni mavrice pa tudi gob ne. Najlepše je, ko se ponje v gozd ali na travnik odpravimo sami, a le, če jih dobro poznamo. Nabrane sveže gobe si privoščimo malo drugače, vendar ne pretiravajmo s količino, saj so težke za želodec. Po drugi strani vsebujejo ogromno vitaminov in mineralov, zato jih nikar ne prezrimo.
Pečene gobe na kruhu s kumino in česnom
- 2 mladi čebuli
- 2 stebelci peteršilja
- 400 g sirovk
- strok česna
- 3 jedilne žlice rastlinskega olja
- ščepec črnega popra
- 1/2 čajne žličke soli
- 1/2 čajne žličke kumine
- 4 rezine črnega kruha
- Mlado čebulo očistimo, operemo in narežemo na kolobarje.
- Peteršilj operemo, otresemo in drobno sesekljamo.
- Gobe očistimo, jim odstranimo bete in jih z glavo navzdol položimo v ponev.
- Česen olupimo in sesekljamo.
- H gobam prilijemo olje in jih rahlo popražimo.
- Po vrhu posujemo mlado čebulo, česen in peteršilj ter solimo in popramo.
- Kumino sesekljamo z malo olja in jo dodamo.
- Gobe nadevamo na kruh skupaj z malo olja iz ponve.
- Ker sirovk ni možno vedno dobiti, lahko popražimo tudi šampinjone, bukove ali možinine ostrigarje ali šitake.
(Vir: Zelenjava, založba Učila)
Cmoki s šampinjoni
- 4 žemlje
- 20 dag narezanih šampinjonov
- 3 dcl mleka
- čebula
- 2 jajci
- 1/2 dcl kisle smetane
- 5 dag sira
- vejica peteršilja, timijan, origano, bazilika
- moka za posipanje
- olje, sol
- Žemlje narežemo, prelijemo z vročim mlekom in pustimo, da vsaj pol ure stojijo.
- Dodamo jajčna rumenjaka, smetano in ščepec vsake začimbe. Premešamo.
- Na olju popražimo drobno nasekljano čebulo in narezane šampinjone ter pet minut dušimo.
- Primešamo jih masi za cmoke.
- Dodamo trdo stepena beljaka. Cmoke oblikujemo tako, da vsakega posebej temeljito povaljamo v moki.
- Namesto šampinjonov lahko uporabimo bukove ostrigarje ali šitake.
- Cmoke deset minut kuhamo v osoljenem kropu.
- Nato jih odcedimo in zložimo v pomaščen pekač, potresemo z nastrganim sirom in pečemo, da sir rahlo porjavi.
(Vir: 101 zelenjavni jedilnik, založba Modrijan)
Koprivna rulada z nadevom iz jurčkov
- 40 g sesekljanih kopriv
- žlica sesekljanega peteršilja
- 40 g ostre moke
- 3 rumenjaki
- 3 beljaki
- 1/2 žličke soli
- velika čebula
- žlička čemaževega shranka
- dcl kisle smetane
- 40 g prekajene šunke
- 140 g jurčkov
- olivno olje
- timijan
- poper
- Beljake s soljo stepemo v trd sneg.
- Rumenjake, sesekljane koprive in peteršilj previdno vmešamo v sneg.
- Moko presejemo na zmes in jo umešamo.
- Zmes zlijemo v pekač, obložen s papirjem za peko, in nato v pečici, segreti na 180 stopinj Celzija, pečemo 10–12 minut.
- Vroč biskvit skupaj s papirjem za peko trdo zvijemo ter pustimo, da se ohladi.
- Medtem pripravimo nadev.
- Na olivnem olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo žlico čemaževega shranka in počakamo, da zadiši.
- Dodamo na lističe narezane jurčke in jih pražimo tako dolgo, da izhlapi tekočina.
- Dodamo na majhne kocke narezano šunko, sol, timijan in poper ter še malo pokuhamo.
- Nazadnje primešamo kislo smetano.
- Tako pripravljen nadev ohladimo in ga porazdelimo po pečenem in ohlajenem biskvitu.
- Zvijemo v rulado.
(Vir: Gozdna kuhinja, založba Kmečki glas)