Mitja Daneu, ki zadnje mesece ustvarja v znani restavraciji Pri Lojzetu na Zemonu, je slaščičarsko šolo naredil v Ljubljani, potem pa se je iz te kuharske panoge specializiral v Franciji: v Lyonu, na inštitutu znamenitega francoskega kuharja Paula Bocusa. Zdaj na Zemonu skrbi za sladke krožnike in v navezi z vedno raziskujočim lastnikom Tomažem Kavčičem išče nove okuse na novih krožnikih. Eden od teh je tudi današnji recept, ki se je porodil ob mislih na potico: čokolatin z lešniki, torej potica na malo drugačen način, recimo kot kroglice Rafaelo ...
Za 10 kroglic:
- 300 ml sladke smetane
- 300 g grobo mletih orehov
- 10 g fino mletih orehov
- 10 g rozin
- 100 g bele čokolade
- 300 g mlečne čokolade
- ščepec solnega cveta
- 2 kavni žlički ruma
Smetano stepemo le na pol, toliko, da ni več tekoča. Belo čokolado raztopimo, rozine pa nasekljamo. Ko je smetana stepena, počasi vmešamo stopljeno čokolado, sesekljane rozine in fino mlete orehe. Tako dobljeno maso damo v slaščičarsko vrečko in jo nabrizgamo na
polkrožne modelčke (iz silikona), potem pa damo za sedem ur v zamrzovalnik. Ko jih vzamemo iz modela, vsako drugo vrsto polkroglic malo otopimo z gorilnikom ter neotopljene polkroge polagamo na otopljene, da dobimo kroglice. Še za pol ure kroglice vrnemo v zamrzovalnik. Kroglice potem napičimo na palčke in jih pomočimo v raztopljeno zmes, ki smo jo naredili iz bele in mlečne čokolade, posujemo jih z grobo mletimi orehi in damo še za nekaj časa počivat v hladilnik, preden jih postrežemo.