V Ajševici na robu Vipavske doline, v neposredni bližini Nove Gorice, je gostilnica Mandrija, ki v italijanščini pomeni čreda. Leta 1992 je na tem posestvu nekaj ljubiteljev konj ustanovilo konjeniški klub Mandrija, dve leti pozneje je družina Devetak odprla vrata okrepčevalnice, ki se je razvijala, in leta 2010 so odprli tudi kuhinjo, v kateri najraje pripravljajo domače primorske jedi, ki so jih poznale že stare mame.
V Mandriji je kuharski mojster Miran Pšeničnik z 12-letnimi izkušnjami po Goriškem in v restavracijah italijanskih Brd pripravil sezonsko jed: zdaj, ko je še dosti svežih fig, je z njimi popestril domače rezance s klobaso.
Za 4 osebe:
100 g fig
500 g domačih rezancev
60 g pancete
200 g klobase pečenice
5 dl belega vina
200 g paradižnikove omake
tabasko
oljčno olje
parmezan
Na oljčnem olju popražimo klobase, ki smo jih vzeli iz ovoja, zalijemo z belim vinom, pokuhamo, da vino izpari, dodamo paradižnikovo omako, tabasko ter zrezane fige. V slanem kropu skuhamo rezance in jih dodamo v pripravljeno omako, premešamo, posujemo s parmezanom in zložimo na krožnik. Krožnik dekoriramo s figo, zavito v panceto, ki smo jo le nežno popekli. Sommelier Boris Gašparin k tej jedi priporoča vino merlot.