KUHAR TEDNA

Miran Pšeničnik: domači rezanci 
s klobaso in figami

Objavljeno 29. september 2013 14.00 | Posodobljeno 29. september 2013 14.00 | Piše: S. N.

Sommelier Boris Gašparin k tej jedi priporoča vino merlot.

Foto: Dean Dubokovič

V Ajševici na robu Vipavske doline, v neposredni bližini Nove Gorice, je gostilnica Mandrija, ki v italijanščini pomeni čreda. Leta 1992 je na tem posestvu nekaj ljubiteljev konj ustanovilo konjeniški klub Mandrija, dve leti pozneje je družina Devetak odprla vrata okrepčevalnice, ki se je razvijala, in leta 2010 so odprli tudi kuhinjo, v kateri najraje pripravljajo domače primorske jedi, ki so jih poznale že stare mame.

V Mandriji je kuharski mojster Miran Pšeničnik z 12-letnimi izkušnjami po Goriškem in v restavracijah italijanskih Brd pripravil sezonsko jed: zdaj, ko je še dosti svežih fig, je z njimi popestril domače rezance s klobaso.

Za 4 osebe:


100 g fig

500 g domačih rezancev

60 g pancete

200 g klobase pečenice

5 dl belega vina

200 g paradižnikove omake

tabasko

oljčno olje

parmezan

Na oljčnem olju popražimo klobase, ki smo jih vzeli iz ovoja, zalijemo z belim vinom, pokuhamo, da vino izpari, dodamo paradižnikovo omako, tabasko ter zrezane fige. V slanem kropu skuhamo rezance in jih dodamo v pripravljeno omako, premešamo, posujemo s parmezanom in zložimo na krožnik. Krožnik dekoriramo s figo, zavito v panceto, ki smo jo le nežno popekli. Sommelier Boris Gašparin k tej jedi priporoča vino merlot. 

Deli s prijatelji