SLADKARIJE

Mini krofki (lizike) za pusta hrusta

Objavljeno 06. februar 2016 09.30 | Posodobljeno 06. februar 2016 09.30 | Piše: S. N.

Priprave nanj so v polnem teku in prav kmalu se bomo do sitega najedli pustnih dobrot.

Zakaj ne bi letos obdarili maškar z nekoliko drugačnimi sladkimi dobrotami? Mini krofki v obliki sladkih lizik so kot nalašč.

Testo:

  • 1 kocka kvasa fala
  • (za sladko testo)
  • 1,5 dl mleka
  • 50 dag moke
  • 13 dag kisle smetane
  • 5 dag sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • polovica pecilnega praška
  • 5 rumenjakov
  • 2 žlici ruma
  • 0,25 dl olja
  • 1,5 male žlički soli
  • limonina lupinica
  • Preliv:
  • 10 dag temne čokolade
  • 2 dag kokosove masti
  • 5 dag bele čokolade
  • 1 dag kokosove masti
  • okrasni sladkorni bombončki


Kvas fala raztopimo v toplem mleku. V posodo odmerimo sol, jo prekrijemo z moko in dodamo vse druge sestavine razen olja ter prilijemo raztopljeni kvas. Zamesimo kvašeno testo, vmes postopno dodajamo olje po kapljicah. Najprej mešamo počasi, zadnjih deset minut na največji hitrosti, da se sestavine res dobro povežejo in postane testo gladko. Nato posodo pokrijemo in damo na toplo testo vzhajati. Pregnetemo (stepemo s kuhalnico) in damo še enkrat vzhajati.

Drugič vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, razrežemo na koščke (2 do 3 dag) in te med dlanmi oblikujemo v majhne kroglice. Zložimo jih na kuhinjsko krpo, prekrijemo in pustimo vnovič vzhajati. Vzhajane krofke položimo v vroče olje. Ko jih cvremo na prvi strani, jih pokrijemo s pokrovko. Ko so dovolj obarvani, jih obrnemo in do konca ocvremo še na drugi strani brez pokrovke.

Ocvrte krofke poberemo iz olja in osušimo na papirnati servieti, potopimo v raztopljeno čokolado in nabodemo na paličico. Ko se čokolada malo ohladi, lizike do konca okrasimo s bombončki ali belo čokolado. Preliv pripravimo tako, da nad soparo stopimo čokolado in kokosovo maslo ter dobro premešamo. Belo čokolado pripravimo enako, le da moramo biti izjemno pozorni na temperaturo, saj ta ne sme preseči 30 stopinj, sicer se nam bo čokolada sesirila. S čokolado okrasimo ocvrte krofke. 

Deli s prijatelji