PRAZNIČNE DOBROTE

Milenka Veselinovič: pojedina iz velikonočnih ostankov

Objavljeno 06. april 2015 14.00 | Posodobljeno 06. april 2015 14.00 | Piše: Maja Djordjevič

Ob šunki, potici in pirhih vsaka gospodinja zelo rada pripravi kaj novega in okusnega, česar družina izpod njenih rok še ni jedla.

Foto: Marko Feist

Velika noč je praznik, ko se miza šibi pod dobrotami. Ob šunki, potici in pirhih vsaka gospodinja zelo rada pripravi kaj novega in okusnega, česar družina izpod njenih rok še ni jedla. Vsi tudi zelo dobro poznamo občutek krivde ob pogledu v hladilnik, poln ostankov hrane, ki jih bo treba kmalu porabiti, sicer jih bomo morali zavreči. Tudi po veliki noči je tako in velikokrat žal nimamo prave ideje, kaj bi iz ostankov lahko pripravili. Za pomoč smo prosili Milenko Veselinovič, kuharico gostilne Druga violina v Ljubljani. »Že kot deklica sem rada opazovala mamo in babico pri kuhanju. Tako sem zelo zgodaj razvila ljubezen do hrane in kulinarike. Kaj bo moj poklic, ko odrastem, ni bilo treba premišljevati.« In po 35 letih dela v gostinstvu pravi, da ve, da je bila odločitev pravilna. »V gostinstvu se danes dela tako, da ostankov hrane ni,« pripoveduje Veselinovičeva, ki najraje pripravlja domačo hrano iz lokalnih in sezonskih sestavin. Kot pravi, so meniji in recepti skrbno pripravljeni vnaprej, zato da na koncu ostane le tisto, česar gosti ne morejo pojesti. »Eksperimentiranje s sestavinami je najlepši del mojega poklica.« In ker je tudi njo že babica učila, da se hrane ne meče stran, je iz živil, ki navadno ostanejo po veliki noči, sestavila zanimiv in okusen jedilnik.

Šunkini zvitki s hrenom in kuhanimi jajci

100 g velikonočne šunke

Nadev:
2 sveže naribana korena
hrena
2 kuhani jajci
1 žlica kisle smetane
sol
1 pest motovilca
2 žlici bučnega olja
2 žlici balzamičnega kisa

Šunko narežemo na tanke rezine in jih zložimo na pladenj, ki smo ga obložili s folijo. Nadev pripravimo tako, da vse sestavine dobro zmešamo. Rezine šunke namažemo z nadevom in s pomočjo folije trdno zvijemo. Damo na hladno. Dobro ohlajen šunkin zvitek narežemo na rezine. Zraven postrežemo motovilec z bučnim oljem in balzamičnim kisom.

Pečena svinjska ribica s kranjsko klobaso in kruhovimi cmoki

70 dag svinjske ribice
sol
poper
1 kranjska klobasa
1 šalotka
strok česna
moka
2 žlici olja
2 dl goveje juhe

Meso očistimo, odstranimo morebitne kite in kožice, ga oplaknemo s hladno vodo in dobro osušimo ter natremo s soljo in poprom. Nadevamo s kranjsko klobaso. Šalotko olupimo in drobno nasekljamo. Česen olupimo in stremo. Peteršilj operemo in drobno nasekljamo. Meso povaljamo v moki, v ponvi segrejemo maslo in meso lepo popečemo z vseh strani. Preložimo ga v primeren pekač in hranimo na toplem. Na olju zlato prepražimo nasekljano šalotko, dolijemo govejo juho in kuhamo nekaj minut. Dodamo česen. Meso, ki ga hranimo na toplem, prestavimo v omako. V pečici na 150 stopinj pečemo približno 10 min. Vzamemo ga iz omake, narežemo in postrežemo. Omako začinimo s soljo, poprom in nasekljanim peteršiljem. Meso znova prelijemo z omako.

Kruhovi cmoki:
500 g kruha
100 g moke
čebula
100 g slanine
4 dl mleka
2 jajci
peteršilj
sol

Kruh narežemo na kocke ter prepražimo s sesekljano čebulo in slanino. V lončku razžvrkljamo jajci z mlekom in soljo. Polijemo kruh in pustimo, da se napoji. Primešamo še moko in sesekljan peteršilj ter naredimo cmoke. Kuhamo jih v slanem kropu 10 min.

Domača bajadera

500 g sladkorja
250 g masla
300 g orehov
300 g piškotnih drobtin
rum
100 g čokolade
1 dl vode
vaniljev sladkor

Čokoladna glazura:
50 g masla
5 tablic čokolade

V vodi skuhamo sladkor in dodamo maslo, mlete orehe in piškotne drobtine. Maso razdelimo na dva dela. V enega dodamo vaniljev sladkor in rum, v drugega stopljeno čokolado. Na deski razvaljamo temni del, čezenj položimo svetlega in oblijemo s čokoladno glazuro.

Deli s prijatelji