KUHAR TEDNA

Miha Hauptman: 
sojina rižota z zvitkom brancina

Objavljeno 29. januar 2017 11.00 | Posodobljeno 29. januar 2017 11.00 | Piše: Špela Ankele

Sommelierka Mira Šemić priporoča belo sadno sveže vino srednjega telesa, kot so malvazija, beli ali sivi pinot, viognier.

Obraz in kuharska domišljija Mihe Hauptmana sta znana predvsem tistim, ki so pozorno spremljali nedavna šova. Govorimo o dvojini, ker je kuhar tega tedna nastopil tako v oddaji MasterChef kot tudi v šovu Gostilna išče šefa. »Kuhanje pred kamerami je bila super izkušnja. Šlo je za nekakšen preizkus tega, kaj zmorem, pri snemanju obeh oddaj pa sem se zelo veliko naučil,« dogajanje opiše Miha Hauptman. Trenutno s partnerjem Nejcem Mastnakom (ta je v naši rubriki gostoval pretekli teden) dela v ljubljanski gostilni Glažuta, hkrati skupaj vodita tudi podjetje za catering in v ozadju že snujeta novo kulinarično zgodbo, ki bo svoje mesto verjetno prav hitro našla nekje v prestolnici. Ravno ta teden pa je Miha prejel še veselo novico – obeta se mu MasterClass, na katerem kuharske veščine poučuje nihče drug kot slavni Gordon Ramsay!

Za 4 osebe

8 filejev brancina
300 g riža basmati
2 manjši bučki
1 rumena paprika
1 rdeča paprika
10 svežih šampinjonov
4 žlice temne sojine omake
2 žlici parmezana
100 g riževih rezancev
sezamovo olje
sol, poper, kurkuma
Basmati riž operemo in ga skuhamo v osoljeni vodi.

Vso zelenjavo narežemo na majhne kocke in jih popražimo za sezamovem olju. Zelenjavo prepražimo toliko, da še vedno ostane hrustljava. Solimo, popramo, dodamo kurkumo in sojino omako.

Primešamo kuhan riž in dušimo štiri minute.

Ko se riž duši, fileje brancina solimo in jih zvijemo v zvitek ter prebodemo z zobotrebcem, da se nam ne odvijejo. Pečemo jih sedem minut v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija.

Ko se ribji zvitki pečejo, v olju na hitro ocvremo riževe rezance, da postanejo kot čips.

Zdaj rižoto razporedimo na krožnik, zraven dodamo zvitke brancina, na rižoto pa postavimo ocvrte riževe rezance.

Jed lahko okrasimo z laski čilija in svežo vejico timijana. 

 

Deli s prijatelji