KUHARICA TEDNA

Metka Krivic: konopljine palačinke

Objavljeno 24. september 2014 15.00 | Posodobljeno 24. september 2014 15.06 | Piše: Špela Ankele

Dobro zmešamo vse sestavine za palačinke.

Na starodavni gorenjski kmetiji Pr Resman, ki sredi Zgoše pri Begunjah stoji vse od leta 1764, so pred tremi leti zasejali ajdo. Nato so na ekološki kmetiji posadili še industrijsko konopljo, piro in kamut, le dan pred našim obiskom pa so poželi celo prvi riček oziroma toter, iz katerega bo v domači stiskalnici nastalo zelo cenjeno ričkovo olje. Ker postaja ponudba doma pridelanih vrst moke in olja vse širša, potrošniki pa morda še ne vedo najbolje, kako točno uporabiti vse te zdrave novosti, Metka Krivic vsakomur z veseljem natrosi prgišče kuharskih nasvetov. »Počasi nastaja tudi kuharska knjiga, a težava je v tem, da jedi večinoma pripravljam po navdihu in brez tehtnice,« se široko nasmehne kuharica tega tedna, ki je za Okuse pripravila konopljine palačinke.

Za 5 palačink:

  • pol skodelice oluščenih semen konoplje ali konopljine moke
  • pol skodelice pirine moke
  • 1 žlica olja
  • ščep soli
  • 2 jajci
  • 1 skodelica mleka ali jogurta

In še:

  • nekoliko olja za namastitev ponvice
  • Dobro zmešamo vse sestavine za palačinke. Če je zmes pregosta, dodamo malo navadne ali mineralne vode.
  • Najljubšo ponev za peko palačink dobro segrejemo. Na vročo ponev kanemo par kapljic olja, povrhu vlijemo zajemalko zmesi in jo hitro razporedimo v nekoliko debelejšo palačinko.
  • Dobro zapečemo na eni strani, nato previdno obrnemo in počakamo, da se zapeče še na drugi.
  • Metka Krivic ljubiteljem palačink še svetuje: »Če želimo sladke, v testo dodamo dve žlici agavinega sirupa ali žlico trsnega sladkorja. Tako pripravljene palačinke so odlične z domačo, denimo brusnično marmelado!« 
Deli s prijatelji