Običajen pečeni zrezek lahko mesojedca povsem zadovolji, a zakaj se ne bi malce poigrali s svežimi, poživljajočimi okusi. Za večerjo, kosilo ali kar tako, ko si zaželimo kulinaričnih mesenih užitkov.
Polpete na belo v šampanjcu
- 1/3 kg mlete mehke teletine
- 1/3 kg mletih fazanovih prsi
- žlica krušnih drobtin
- jajce
- 5 dag trdega sira
- malo poltrdega kravjega sira
- malo moke
- dcl olivnega olja
- 5 dag masla
- 1/2 dcl penine
- sol
- poper
Mletemu mesu dodamo krušne drobtine, jajce, trdi sir, sol in poper.
Oblikujemo šest polpet ali kroglic.
Povaljamo jih v moki in na vrh vsake vtisnemo kockico poltrdega kravjega sira.
Zlato zapečemo na olivnem olju, na katerem smo raztopili maslo.
Zalijemo s penino, da se omaka zgosti.
Postrežemo s krompirjevim pirejem.
(Vir: Drobtinice z mize, Veljko Barbieri, založba Didakta)
Tortilja s popečenimi piščančjimi trakovi in zelenjavo
- 480 g polnozrnatih tortilj
- 480 g piščančjega fileja
- 200 g paradižnika
- 400 g bučk
- 200 g koruze
- 200 g paprike
- 80 g zelene solate
- sol
- poper
- olje
- 200 ml tekočega jogurta
- peteršilj ali bazilika
- origano
Piščančji file posolimo, popopramo in ga narežemo na trakove.
V ponvi trakove popečemo in jim dodamo narezane bučke, papriko, paradižnik ter koruzo.
Za jogurtov preliv zmešamo jogurt z nasekljanimi začimbami.
Tortiljo na segretem olju rahlo popražimo z obeh strani in nanjo naložimo liste zelene solate in popečene piščančje trakove z zelenjavo.
Dodamo jogurtov preliv ter prepognemo.
(Vir: Sladkorčki kuhamo slastno, Društvo za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami)
Kockice govejega hrbta na žaru
Za 4 osebe
- 60 dag rostbifa
- žlica gorčice
- olivno olje
- sol
- poper
Meso narežemo na kocke velikosti 2 x 2 cm.
Posolimo in popopramo, namažemo z gorčico, pokapamo z olivnim oljem in dobro premešamo.
Na vročo ponvico prilijemo olivno olje in na hitro opečemo kocke mesa.
Meso mora ostati rožnato.
Dajmo ga na pogret krožnik, priložimo žlico gorčice ali v meso zabodemo okrasna nabodalca.
Postrežemo z različnim kruhom, ki smo ga prav tako narezali na kockice.
Dodajmo še popečeno in svežo zelenjavo.
To je zelo hitro pripravljen prigrizek za h kozarcu vina.
(Vir: Meso s tradicijo in okusom, Dušan Belšak, založba Kmečki glas)