KULINARIKA

Meso z domišljijo

Objavljeno 28. junij 2015 16.00 | Posodobljeno 28. junij 2015 16.00 | Piše: Katja Cah

Od tradicije do eksotike.

Običajen pečeni zrezek lahko mesojedca povsem zadovolji, a zakaj se ne bi malce poigrali s svežimi, poživljajočimi okusi. Za večerjo, kosilo ali kar tako, ko si zaželimo kulinaričnih mesenih užitkov.

Polpete na belo v šampanjcu

  • 1/3 kg mlete mehke teletine
  • 1/3 kg mletih fazanovih prsi
  • žlica krušnih drobtin
  • jajce
  • 5 dag trdega sira
  • malo poltrdega kravjega sira
  • malo moke
  • dcl olivnega olja
  • 5 dag masla
  • 1/2 dcl penine
  • sol
  • poper

Mletemu mesu dodamo krušne drobtine, jajce, trdi sir, sol in poper.

Oblikujemo šest polpet ali kroglic.

Povaljamo jih v moki in na vrh vsake vtisnemo kockico poltrdega kravjega sira.

Zlato zapečemo na olivnem olju, na katerem smo raztopili maslo.

Zalijemo s penino, da se omaka zgosti.

Postrežemo s krompirjevim pirejem.

(Vir: Drobtinice z mize, Veljko Barbieri, založba Didakta)

Tortilja s popečenimi piščančjimi trakovi in zelenjavo

  • 480 g polnozrnatih tortilj
  • 480 g piščančjega fileja
  • 200 g paradižnika
  • 400 g bučk
  • 200 g koruze
  • 200 g paprike
  • 80 g zelene solate
  • sol
  • poper
  • olje
  • 200 ml tekočega jogurta
  • peteršilj ali bazilika
  • origano

Piščančji file posolimo, popopramo in ga narežemo na trakove.

V ponvi trakove popečemo in jim dodamo narezane bučke, papriko, paradižnik ter koruzo.

Za jogurtov preliv zmešamo jogurt z nasekljanimi začimbami.

Tortiljo na segretem olju rahlo popražimo z obeh strani in nanjo naložimo liste zelene solate in popečene piščančje trakove z zelenjavo.

Dodamo jogurtov preliv ter prepognemo.

(Vir: Sladkorčki kuhamo slastno, Društvo za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami)

Kockice govejega hrbta na žaru

Za 4 osebe

  • 60 dag rostbifa
  • žlica gorčice
  • olivno olje
  • sol
  • poper

Meso narežemo na kocke velikosti 2 x 2 cm.

Posolimo in popopramo, namažemo z gorčico, pokapamo z olivnim oljem in dobro premešamo.

Na vročo ponvico prilijemo olivno olje in na hitro opečemo kocke mesa.

Meso mora ostati rožnato.

Dajmo ga na pogret krožnik, priložimo žlico gorčice ali v meso zabodemo okrasna nabodalca.

Postrežemo z različnim kruhom, ki smo ga prav tako narezali na kockice.

Dodajmo še popečeno in svežo zelenjavo.

To je zelo hitro pripravljen prigrizek za h kozarcu vina.

(Vir: Meso s tradicijo in okusom, Dušan Belšak, založba Kmečki glas) 

Deli s prijatelji