KUHAR

Meso izpod peke

Objavljeno 08. junij 2015 16.30 | Posodobljeno 08. junij 2015 16.30 | Piše: Špela Ankele

Pred dvema letoma je danes 21-letni Petar Stanković iz srbskega mesta Leskovac, znanega po specialitetah z žara, prišel v Slovenijo.

Foto: Igor Mali

Tu dela v kuhinji ljubljanske restavracije Saraj. Mladenič širokega nasmeha je po poklicu kuhar in, kajpada, mojster priprave jedi z žara. V teh toplih dneh, ki kar vabijo k pripravi piknikov, nam je opisal še kako aktualen recept.

Za 4 osebe:


  • 1,2 kg telečjega flama (namazan z oljem in soljo naj 48 ur pred peko odleži v hladilniku)
  • 400 g mladega krompirja
  • 1 rdeča paprika
  • 2 korenčka
  • 2–3 stroke česna
  • 200 g češnjevega paradižnika
  • 2 ali 3 mlade čebule (z zelenjem vred)
  • 2 žlici mlete rdeče sladke paprike
  • sol
  • vegeta (po okusu)
  • malo olja
     
Sommelierka Mira Šemić svetuje: vsa rdeča vina ali zorena bela bodo odlična pri takšnem krožniku.

Kuhar tega tedna predlaga, naj flam počaka na temperaturi 0–4 stopinje Celzija. Pomembno je, da se meso peče v čim večjem kosu, saj tako ohrani sočnost. Flam bomo narezali šele, ko bo pečen.

Ko meso odleži v hladilniku, pripravimo še preostale sestavine.

Mlad krompir olupimo, operemo ter narežemo na večje kose. Na večje kose narežemo tudi mlado čebulo, korenček in rdečo papriko. Česen olupimo in ga sploščimo z nožem.

Zelenjavo postavimo v dovolj veliko posodo. Začinimo z vegeto in mleto sladko papriko, solimo, dodamo žlico ali dve olja. Dobro premešamo, in to kar z roko.

Pekač rahlo naoljimo. Dodamo meso v čim večjih kosih in čez položimo začinjeno zelenjavo.

Položimo na ognjišče, pokrijemo. Obložimo z žerjavico, s katero previdno obložimo še pokrov. Peče naj se dve ali tri ure. Vmes skrbimo, da je ponev obložena z žerjavico.

Pečeno meso razrežemo na kose in postrežemo.

Deli s prijatelji