Tu dela v kuhinji ljubljanske restavracije Saraj. Mladenič širokega nasmeha je po poklicu kuhar in, kajpada, mojster priprave jedi z žara. V teh toplih dneh, ki kar vabijo k pripravi piknikov, nam je opisal še kako aktualen recept.
Za 4 osebe:
- 1,2 kg telečjega flama (namazan z oljem in soljo naj 48 ur pred peko odleži v hladilniku)
- 400 g mladega krompirja
- 1 rdeča paprika
- 2 korenčka
- 2–3 stroke česna
- 200 g češnjevega paradižnika
- 2 ali 3 mlade čebule (z zelenjem vred)
- 2 žlici mlete rdeče sladke paprike
- sol
- vegeta (po okusu)
- malo olja
Kuhar tega tedna predlaga, naj flam počaka na temperaturi 0–4 stopinje Celzija. Pomembno je, da se meso peče v čim večjem kosu, saj tako ohrani sočnost. Flam bomo narezali šele, ko bo pečen.
Ko meso odleži v hladilniku, pripravimo še preostale sestavine.
Mlad krompir olupimo, operemo ter narežemo na večje kose. Na večje kose narežemo tudi mlado čebulo, korenček in rdečo papriko. Česen olupimo in ga sploščimo z nožem.
Zelenjavo postavimo v dovolj veliko posodo. Začinimo z vegeto in mleto sladko papriko, solimo, dodamo žlico ali dve olja. Dobro premešamo, in to kar z roko.
Pekač rahlo naoljimo. Dodamo meso v čim večjih kosih in čez položimo začinjeno zelenjavo.
Položimo na ognjišče, pokrijemo. Obložimo z žerjavico, s katero previdno obložimo še pokrov. Peče naj se dve ali tri ure. Vmes skrbimo, da je ponev obložena z žerjavico.
Pečeno meso razrežemo na kose in postrežemo.