HIŠA FRANKO

Med sto najboljšimi na svetu

Objavljeno 04. april 2017 21.00 | Posodobljeno 04. april 2017 21.00 | Piše: U. S.

Hiša Franko se je po izboru revije Restaurant uvrstila na 69. mesto sto naj restavracij na svetu; prvih 50 bodo razglasili 5. aprila v Melbournu.

Ana Roš je bila izbrana tudi za ono 365 revije Onaplus. Foto: Uroš Hočevar

Leto 2017 je odlično, vsaj za Hišo Franko in Ano Roš. Januarja je Roševa postala uradno najboljša kuharska mojstrica na svetu – po izboru revije Restaurant, ki naziv najboljše kuharske mojstrice (World's Best Female Chef) podeli v sklopu razglasitve najboljših restavracij sveta World's 50 Best. To je Slovenijo trdno postavilo na gastronomski zemljevid sveta, Roševo, diplomatko, ki govori pet jezikov in je v kulinariki samouk, pa utrdilo na elitnem seznamu največjih chefov.

In to še ni vse! Revija Restaurant bo 5. aprila v Melbournu razglasila najboljših 50 restavracij na svetu, v tem tednu pa so že imenovali najboljše restavracije od 51. do 100. mesta, kot jih je izglasovala akademija 1040 glasovalcev z vsega sveta. Na seznamu je tudi Hiša Franko, ki se je kot novinka zavihtela na 69. mesto! Za sabo je pustila kar nekaj kulinaričnih inštitucij, med katerimi je denimo newyorška restavracija Per Se, ki je osvojila 87. mesto, pa pariški Epicure s tremi Michelinovimi zvezdicami nagrajenega chefa Erica Frechona, ki velja za kulinaričnega aristokrata, na 51. mestu pa je istanbulska Mikla, v kateri kuhalnico vihti chef Mehmet Gürs. No, Slovenija se tokrat ni prvič uvrstila na to lestvico, to je leta 2010 uspelo ljubljanski restavraciji JB Janeza Bratovža (89. mesto).

Mimogrede: v sklopu izbora najboljših restavracij v Sloveniji – The Slovenia Restaurant Awards so na Fužinskem gradu v Ljubljani razglasili zmagovalke iz petih slovenskih regij in podelili nagrado za najboljšo slovensko restavracijo po izboru strokovne komisije. Nagrado strokovne komisije in naziv najboljša restavracija 2017 je dobila Hiša Franko.

Michelin v Sloveniji?
 
V začetku tega tedna so se številni zvezdniki iz sveta gastronomije, tudi nagrajeni z Michelinovimi zvezdicami, zbrali v švicarskem Luzernu na vsakoletnem kongresu mladih gostincev, Jeunes Restaurateurs. No, kongresa se je udeležil tudi mednarodni direktor Michelinovih kulinaričnih vodnikov Michael Ellis, ki je namignil, da bi utegnila znameniti vodnik kmalu dobiti tudi Slovenija. Več kot sto let Michelin že objavlja vodnike in dodeljuje zvezdice, ki imajo dramatični vpliv na uspeh restavracije in njenega chefa, zlasti če zvezdico izgubi, kar se je že končalo s kuharjevo smrtjo. Včasih pa nehote komu polepšajo življenje, letos so tako kavarni Bouche à Oreille v Bourgesu pomotoma podelili zvezdico, saj so jo zamenjali z istoimensko restavracijo v Boutervilliersu blizu Pariza. In so tudi taki, ki so zahtevali, naj jim zvezdico odvzamejo: Casa Julio (Fontanars dels Alforins, Španija) je zvezdico dobila leta 2009, chef Julio Biosca pa je bil prepričan, da zvezdica, dodeljena jedem, ki jih ni maral, ovira njegovo ustvarjalnost, zato je zahteval njen umik, kar so 2015. tudi naredili. No, slovenska zvezdnica Ana Roš je leta 2013 povedala, da odsotnost Michelina pri nas slovenskih kuharjem daje svobodo pri delu. Ugibajmo, katera od slovenskih restavracij bi lahko dobila cenjeno zvezdico: zagotovo Hiša Hranko in Pri Lojzetu (Zemono) pa JB; Pikol, Dam, Debeluh, Mahorčič, Vila Podvin in Rajh, Pri Danilu, Krištof in Franko pa še bi lahko naštevali ... Michelinovi pokuševalci bi imeli pri nas kaj okušati.

 

Deli s prijatelji