Komaj 17-letnega Mateja Zupančiča, dijaka srednje šole za gostinstvo in turizem v Ljubljani, smo pred kratkim videli, kako se je v finalu MasterChefa pomeril s skoraj dvakrat starejšim Darkom Klemenom. Zmagal je Darko, Matej pa se je z odličnim nastopom zavihtel med daleč najmlajše finaliste naših kuharskih šovov. Ko je pred kamerami kuhal, je to počel umirjeno in natančno. In točno tako, z mirno roko in povsem osredotočen na končni rezultat, je Matej Zupančič za tokratno številko Okusov pripravil sladico, v katero je objel belo čokolado, maline, meliso in očarljivo sladkorno čipko.
Za 4 osebe:
Ganache:
- 200 g bele čokolade
- 100 g sladke smetane
- 4 liste želatine
Smetano zavremo, v njej raztopimo namočeno želatino ter prelijemo čez čokolado. Nalijemo v pekač in čez noč pustimo v hladilniku, da se strdi.
Malinov kaviar:
- maline
- sladkor
- agar
Maline in sladkor skuhamo. Precedimo, pustimo, da se ohladi. Dodamo agar, zavremo in z medicinsko injekcijo vbrizgamo drobne bunkice v hladno olje.
Munchmallow:
- domač melisin sirup
- voda
- želatina
Melisin sirup in vodo zmešamo, segrejemo, v njej stopimo namočeno želatino ter penasto umešamo na planentarnem mešalniku. Ko dovolj naraste, damo v pekač in postavimo v hladilnik, da se strdi.
Drobljenec:
- 70g masla
- 150 g moke
- 1 žlica vode
- 2 vaniljeva sladkorja
Sestavine zmešamo in spečemo v pečici. Ohladimo, razdrobimo.
Sladkorna čipka:
- masa za sladkorno čipko
- voda
Masi dodamo vodo, dobro premešamo, namažemo na šablono in v vroči pečici posušimo. Okusom malin in bele mlečne čokolade bo odlična spremljava suho ali polsuho rose peneče se vino ali mirno, polsuho rose vino poudarjenih sadnih arom, priporoča sommelierka Mira Šemić.
Kako postrežemo?
Na krožnik položimo sladkorno čipko. V sredino namestimo rezino ganacheja, okoli posujemo drobljenec, na katerega damo žličnike sladoleda. Na vsako stran damo kocko manchmallowa in malinov kaviar. Okoli razporedimo sveže jagode in maline. Na vsako stran damo še pike malinove omake.