KUHINJA

Mastni pust okrog ust

Objavljeno 21. februar 2012 13.05 | Posodobljeno 21. februar 2012 12.01 | Piše: Katja Cah

Pogani so prvi začeli običaj preganjanja zime oziroma klicanja pomladi.

Prekajeni telečji zrezek s hrenom.

Tudi ob pomoči maskiranja, rajanja in uživanja izbrane hrane. Danes, na pustni torek, naj bo mastna, ocvrta in sladka, kajti že jutri, na pepelnično sredo, naj bi se postili. Kaj še čakamo? Privoščimo si! Nekaj pustnih receptov smo izbrskali v novi Kuharici za mlade Cankarjeve založbe.

  • Prekajeni telečji jezik s hrenom

Za štiri osebe potrebujemo: 400 g prekajenega telečjega jezika, hren po želji, sladko smetano, zeleni del koromača in ščepec rdeče paprike v prahu.

Priprava: Telečji jezik narežemo na tanke rezine in jih okrasno naložimo na krožnik. Poleg ponudimo sveže naribani hren ali omako, ki jo naredimo iz mešanice naribanega hrena, sladke smetane, rdeče paprike v prahu in nasekljanega koromača.

  • Kmečka pojedina

Za štiri osebe potrebujemo: 4 krvavice, 2 pečenici, 480 g kislega zelja, lovorjev list, 50 g ocvirkov, 400 g ajdove moke, 1,25 l vode, malo masla in 2 žlički soli.

Priprava: V namaščen pekač položimo krvavice in pečenice ter jih 40 minut pečemo pri 180 stopinj Celzija, da dobijo hrustljavo skorjo. Poleg ponudimo kislo zelje z ocvirki. Pripravimo ga tako, da ga prelijemo z vodo, solimo z žličko soli, dodamo lovorjev list in kuhamo 40 minut. Še toplega odcedimo, pretresemo na servirni krožnik in zabelimo s praženimi ocvirki. Poleg zelja naj bodo kot priloga tudi ajdovi žganci. Naredimo jih tako, da ajdovo moko presejemo, stresemo v krop, v katerega damo žličko soli, in nič ne mešamo. Pokrijemo in pustimo kakšno minuto, da prevre. Nato s kuhalnico na sredini kupčka moke napravimo luknjo, da skoznjo privre voda. Pustimo vreti še vsaj 20 minut, nato nekaj vode odlijemo v posebno posodico in jo shranimo. S kuhalnico moko počasi in dobro premešamo z vodo, da dobimo žgance. Če so presuhi, jih zalijemo s shranjeno prevreto vodo. Posodo prekrijemo in pustimo stati od pet do deset minut. Nato žgance z vilicami nadrobimo v skledo in zabelimo s stopljenim maslom.

  • Krhki flancati

Za štiri osebe potrebujemo: 240 g moke, jajce, 3 rumenjake, vaniljev sladkor, 6 žlic belega vina, 5 dl olja za cvrenje in 100 g mletega sladkorja.

Priprava: Moko pretresemo v skledo, ji dodamo rumenjake, jajce, vaniljev sladkor in belo vino. Iz vseh sestavin zgnetemo gosto testo, ki ga pokrijemo in pustimo stati pol ure. Nato testo čim tanjše razvaljamo. S koleščkom za testo ga narežemo na pravokotnike, velike 5 krat 10 cm. Po daljši stranici v razdalji 1 cm naredimo dve zarezi in prekrižamo narezane trakove. V posodi segrejemo olje in v njem ocvremo flancate. Ko postanejo rumeno rjave barve, jih vzamemo iz olja in položimo na  papirnat prtiček, da vpije olje. Ohlajene potresemo z mletim sladkorjem in ponudimo.

Deli s prijatelji