OKUS TEDNA

Mastnak: modra frankinja 2009

Objavljeno 11. december 2011 09.00 | Posodobljeno 11. december 2011 09.00 | Piše: Jože Splichal

Zdravko Mastnak ima odlično modro frankinjo z najboljših bizeljsko-sremiških leg.

Modra frankinja 2009.

Enolog Zdravko Mastnak je zdaj doma tam, kjer so živeli njegovi predniki: na Orešju pri Sevnici je postavil najmodernejšo, veliko vinsko klet, posestvo pa imenoval Krakovo. Najbolj je kajpak znan po cvičku, ki ga, mimogrede, seveda še naprej prideluje, prav tako po peninah, saj ima v lasti tudi blagovno znamko Valvasor, ima pa tudi vinograde na odličnih legah na Bizeljskem.

Iz njegove nove kleti prihaja tudi modra frankinja letnik 2009; to žlahtno rdeče vino je pridelano na ekstremno sončnih legah bizeljsko-sremiškega okoliša. Poldrugo leto dni je zorelo v hrastovih sodih: 80 odstotkov v klasičnih tisočlitrskih, preostalih 20 pa v dve leti rabljenih 225-litrskih barikih. Je elegantno, pitno, z le 12 odstotki alkohola.

Ko smo se zadnjič zasedeli in zaklepetali v znani Rajhovi gostilni v Bakovcih, je Naci Rajh iz kuhinje prinesel svinjske nogice, narejene v golažu. Božanski okus, jed pa preprosta: čebulo prepraži, doda svežo zelenjavo (papriko, feferon), kumino, sol, poper, lovor, majaron, rdeče vino in rdečo sladko papriko, potem pa v to osnovo preloži prednje svinjske tačke, ki jih je prej posebej skuhal, ter le še malo prevre.

K tej jedi je modra frankinja kot izmišljeno vino!

Deli s prijatelji