OKUSI JAPONSKE

Maru, Ljubljana

Objavljeno 24. junij 2013 16.15 | Posodobljeno 24. junij 2013 16.15 | Piše: Jože Splichal

V japonski restavraciji v Šiški, ki bi jo po naše prevedli kot krog ali neskončnost, kuha japonski chef Joši Fudžita. Ponujajo dva poletna menija, ribjega in mesnega, mi smo za bralce Okusov preverili ribjega.

Joši Fudžita. Foto: Dejan Javornik

Maru je v japonščini krog, tudi neskončnost, japonski kuharski chef Joši Fudžita pa se v ljubljanski japonski restavraciji Darje Gorenc neskončno rad in po japonsko potrpežljivo ukvarja s svojimi krožniki.

Tik pred začetkom poletja smo degustacijski meni, ki je uradno na jedilnem listu od sobote, začeli s kuhano hobotnico, ki so jo perfekcionistično upodobljeni na krožniku spremljali omaka iz alg nori in bazilike, pelat, mariniran v juhi daši, s kislim tofujem, in napol suha kumara v sezamovem kisu.

Drugi krožnik: ocvrta rakovica, ujeta takoj po levitvi, marinirana z ingverjem, sakejem in sojo, ki jo je spremljala omaka iz šalotke.

Tretji krožnik: hladni ajdovi rezanci z omako daši, s pelati, po rezancih je kuhar potresel sušeno palamido, alge nori in okruške v tempuri.

Četrti krožnik: klasika, zavitki maki z lososom ter sušiji nigiri z zobatcem, tunom, sušenimi gobami šiitakami, kuhanimi v sakeju. Zraven pa oster japonski hren vasabi, ingver in močna sojina omaka.
image

Peti krožnik: za glavno jed je bil pečen brancinov file, mariniran v koromaču in postrežen z omako iz koromača, bučkami v omaki in pečenim krompirjem.

Šesti krožnik: posladek je bil sladoled iz suhe slive z viskijem, postrežen s hibikijem, 17 let starim japonskim viskijem iz destilarne Suntory.

Maru je z japonskim chefom, ki je bil že prej v Ljubljani, vmes pa tudi v Vietnamu, poskrbel za avtentične okuse, hkrati pa se bo Šiška bržkone udarila s centrom za japonsko prevlado v zmajevem mestu – kar je za ljubitelje japonske hrane le dobro.

In kaj so v restavraciji Maru priporočili za spremljavo h krožnikom? K hobotnici rose letnik 2011 hišnega vinarja Stojana Ščurka s Plešivega v Brdih. K rakovici japonsko pivo asahi. K hladnim ajdovim rezancem Ščurkovo rebulo letnik 2012. K zavitkom maki in nigirijem suh, izrazito hladen sake kikusui dry honjozo. K brancinu pa še enkrat sake z japonsko limono juzu, tonikom in kosom sveže kumare. K sladoledu pa že kar zraven spada japonski viski.

Dobro je vedeti

  • Restavracija Maru
  • Darja Gorenc
  • chef Joši Fudžita
  • Vodnikova 155, 1000 Ljubljana
  • tel.: 00386(0)30 200 222
  • e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • urnik: poletni čas: od ponedeljka do sobote od 12. do 23. ure, priporočajo rezervacije
  • sedeži: 36 in 24 na terasi
  • degustacijski meni: menjajo se po letnih časih, zdaj dva poletna, mesni in ribji, 45 evrov, brez vina
  • vinska klet: 42 etiket, kompleten izbor hišnega vinarja Ščurka
  • kreditne kartice: Eurocard in Visa
Deli s prijatelji