OKUSI SLOVENIJE

Mark, Šempeter pri Gorici

Objavljeno 27. julij 2014 13.30 | Posodobljeno 27. julij 2014 13.30 | Piše: Nada Špacapan

Na Markovem hribu Tomaž Škvarč Lisjak stare recepte prepleta z modernimi kuharskimi prijemi.

Na Markovem hribu nad Šempetrom pri Gorici, od koder pogled seže daleč v Furlanijo in na Alpe, je domovanje našla mlada kuharska ekipa, ki jo vodi chef Tomaž Škvarč Lisjak. Mladi in ustvarjalni Ajdovec je zaslovel kot zmagovalec znanega televizijskega kuharskega šova. Po velikem poku sta Tomaž in žena Anita ponovno oživila nekdaj elitni gostinski objekt družbe Hit. Pomaga jima mlada in zagnana ekipa, ki pod Tomaževo taktirko ustvarja moderno klasične jedi, kot sam pravi, kjer se prepletajo stari recepti z modernimi kuharskimi prijemi, da se čim bolj ohrani pristni okus sestavin. Na Marku strežejo tako morski kot mesni meni.

Iz kuhinje sta prišla dva pozdrava, prvi je bil fish and chips, to je hrustljavo ocvrti krompirček z giricami in domačim kečapom, tržaško omako brez česnika in domačo tatarsko omako – zelo svež pozdrav, poplaknjen z rosejem iz Kleti Vipava. Drugi je bila gorgonzolina pena s pistacijo, kalčki kreše in peteršilj z grisinom. Prvi morski hod je začel s surovim jadranskim škampom, tuno z bučnimi semeni, surovo školjko dondolo, brancinovim karpačem z ikrami postrvi s porovimi kalčki in peno iz granatnega jabolka. Mesno zgodbo je odprl karpačo iz rahlo popečene prate, položene na svežo paradižnikovo omako in prijetno začinjeno peno iz jogurta in rdeče pese. Sledilo je morje v juhi – morska juha z morskimi sadeži, kuhana na poseben način. Če vam ni za morsko hrano, vam pripravijo zelenjavno kremno juho s peno iz zelene, ki se je kuhala v goveji juhi, postrežejo pa jo v mini vrčku za pivo. Ribji jedilnik se je nadaljeval z gamberom in ješprenjem z mlado rahlo popečeno špinačo, začinjeno s tržaško omako, peteršiljevimi drobtinami, piko na i pa je dal kanček sirove kreme. Mesni jedilnik je ponujal krožnik, imenovan Šparglji brez divjih špargljev – Tomaž je postregel z ješprenjem s šparglji, v sredini pa goveji golaž na divjačinski način, od tod tudi ime krožnika. Četrti krožnik morja je ponujal prijeten okus počasi kuhane hobotnice v družbi vroče solate. Vseskozi je krožnike spremljala vinska bela zvrst prepih vinarja Jamška iz Manč.

Na drugi strani mize je sledil Tomažev osebni poročni krožnik, in sicer polenta in panceta z brie sirom ter češnjev džem, tokrat v vinski družbi Cigojevega merlota. Morje je z zadnjim valom na mizo pljusknilo še file orade s svežo zelenjavo in krompirčkom, kuhano v škartocu, kot vrečki pravijo Primorci. Mesojedci pa so okušanje sklenili s pečeno potrebuševino, ki so jo kar 22 ur pustili pri miru pri 80 stopnjah, na pečenkini polenti z omako iz portovca, h kateri se je prilegel rdeči cuvee iz kleti Saksida.

Sladice so čisto posebna zgodba, pri kateri Tomaž še posebno raziskuje. Predstavljena je bila knjiga doživetij – knjiga sladic, za zaključek pa še sladki pozdrav, kozarček iz jagod in jogurtove pene s prelivom iz gozdnih sadežev.

Dobro je vedeti

Restavracija Mark

chef Tomaž Škvarč Lisjak

Markova pot 25

5290 Šempeter pri Gorici

Tel.: 031 788 442

E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

urnik

Od četrtka do ponedeljka od 10. do 23.30.

sedeži

80 in 70 na terasi.

degustacijski meni

5 hodov 33 evrov, brez sladic in pijače.

vinska klet

25 etiket, hišni vinar Jamšek.

kreditne kartice

Visa, maestro, karanta, mastercard.

Deli s prijatelji