ŠTEDILNIK NA DOPUSTU

Marelični cmoki

Objavljeno 04. avgust 2014 15.00 | Posodobljeno 04. avgust 2014 15.00 | Piše: S. N.
Ključne besede: marelični cmoki

Malo žličko sladkorja lahko dodamo ali izpustimo.

Marelice so zelo uporabno in zdravo sadje. Doma so iz Azije, a jih danes gojijo na vseh celinah. Ker slabo prenašajo prevoz, jih veliko konzervirajo, predelajo v liker, žganje ali kašasti sok in sušijo. So vir kalija, kalcija, fosforja, železa, natrija, karotena, vitaminov B, C in niacina, vsebujejo pa tudi precej bakra. Ljudstvo Hunza v goratem delu Pakistana svojo dolgoživost pripisuje prav pogostemu uživanju marelic. Znano marelično žganje je barack pálinka, ki ga delajo na Madžarskem.

Sveže in zrele marelice omamno dišijo in imajo čudovit okus. Lahko jih jemo kot sveže sadje, iz njih skuhamo kompot, marmelado, pripravimo omako, spečemo marelično pito ali zavitek oziroma štrudelj ali naredimo cmoke z njimi. Ti so lahko samostojni obrok, potem jih pač naredimo nekaj več, ali sladica. Cmoke, ki jim pogovorno rečemo knedeljni ali knedlji, lahko naredimo tudi s slivami, tako dobimo češpljeve cmoke, ki so značilna češka jed, podobno kot druge vrste njihovih knedličkov.

Za marelične ali češpljeve cmoke najprej naredimo testo, in sicer tako, da penasto umešamo dve žlici masla, mu dodamo dve jajci, ščepec soli, dve skodelici moke in dve skodelici kuhanega pretlačenega krompirja. Testo dobro pregnetemo na deski, ga razvaljamo za prst debelo in razrežemo na manjše kvadrate (približno sedem krat sedem centimetrov). Na vsak kvadrat damo marelico in malo žličko sladkorja (ki ga po želji lahko tudi izpustimo), stisnemo testo okoli nje in oblikujemo okrogel cmok. Za hitro počitniško kuhinjo lahko uporabimo tudi kupljeno krompirjevo testo, ki ga v različnih marketih prodajajo v škatlah. Cmoke damo v osoljen krop in jih kuhamo od pet do deset minut, kuhani so, ko se z dna dvignejo na površje. S penovko jih poberemo iz vode in prelijemo z na maslu prepraženimi drobtinami ter potresemo s cimetom in sladkorjem.

Deli s prijatelji