Zrele sveže marelice so lahko okusna malica ali sladica brez vsakih dodatkov. Za še slajši posladek jih lahko ponudimo s smetano. Operemo jih, razpolovimo in odstranimo koščice. Sladko smetano stepemo in vanjo vmešamo žličko sladkih začimb, denimo cimet s ščepcem pimenta. Začinjeno smetano nadevamo na marelice. Ali pa razpolovljene položimo na žar, in preden jih postrežemo, jih pokapljamo z medom.
Če imamo več časa in volje, lahko pripravimo marelične cmoke iz skutnega testa (priljubljeni recept je iz knjige Zmeraj sestra Vendelina, založba Vale-Novak). Za testo potrebujemo 30 dag skute, 6 dag stopljenega masla, sol, 2 jajci, 10 dag zdroba, 10 dag moke, 12 marelic. Za zabelo potrebujemo 3 žlice masla, 2 žlici drobtinic, 1 do 2 žlici sladkorja. Skuto pretlačimo, zabelimo z maslom, osolimo, zamešamo jajci, zdrob in moko. Testo naj počiva pol ure, nato ga stresemo na pomokano desko in oblikujemo debel svaljek. Z nožem režemo ploščice in v vsako zavijemo polovico marelice. Robove dobro stisnemo. Cmoke povaljamo v moki in damo v osoljen krop. Kuhamo pokrite pri počasnem vrenju osem minut. Poberemo jih s penovko in nad ognjem povaljamo v popraženih drobtinah. Potresemo s sladkorjem.
Lahko pa pripravimo kolač!
Kolač z marelicami
Sestavine: 4 jajca,
- 1,5 jogurtovega lončka sladkorja,
- 2 jogurtova lončka moke,
- 1 zavojček pecilnega praška,
- 1 jogurtov lonček kislega mleka,
- 100 ml olja,
- 500 g marelic,
- sladkor v prahu za posip.
Pečico ogrejemo na 180 stopinj C. Jajca in sladkor penasto umešamo, dodamo olje, kislo mleko in nazadnje previdno vmešamo moko, ki smo jo premešali s pecilnim praškom. Pekač obložimo s peki papirjem ali ga namastimo in posujemo z moko. Vanj vsujemo testo in ga obložimo s polovičkami ali četrtinami razkoščičenih marelic. V ogreti pečici pečemo približno pol ure. Ohlajeni kolač posujemo s sladkorjem v prahu.